Somlói galuska egyszerûen

2014-05-14

sponsored links

Magyarország kedvenc süteménye?.



?A somlói galuska a magyar cukrászat egyik legismertebb készítménye és ?Magyarország kedvenc süteménye?. Piskótatésztából készül csokoládéöntettel és tejszínhab díszítéssel. Az 1950-es évek végén a Gundel étterem legendás fõpincére, Gollerits Károly találta ki a somlói galuskát. Gollerits 16 évig volt a Gundel étterem vezetõ fõpincére, a megvalósítás azonban Szõcs József Béla cukrászmester érdeme volt, aki a Gerbaud cukrászdában töltött tanulóévek után került a Gundelbe. Az új desszerttel, az 1958-as brüsszeli világkiállításon nagy sikerrel és szakmai díj elnyerésével szerepelt. A nevet is õ adta a süteménynek, méghozzá a fóti Somlyó nevû dombról, amelynek lábánál évtizedek óta élt a közeli Kisalag városrészben, ahol késõbb a saját cukrászdája is mûködött. /Forrás: Wikipédia/

somlói galuska

A somlói eredeti receptje úgy kezdõdik, hogy süss 3 piskótát. Egy simát, egy kakaósat és egy diósat. Ezt a lépést rövidítettem én le, mert nyugodtan vethettek rám követ, de nekem erre nincs kapacitásom?  így nálunk a kezdetek óta a piskóta babapiskótával helyettesítõdik, és soha, de soha senki nem bánta még ezt a ?felháborító? tettemet? :-D A krém ugyanezt az elvet követi, eredetileg 3 részbõl áll, egy vaníliás, egy diós és egy rumos kakaós. De akkor miért ne lehetne 2? Az egyik vaníliás-diós, a másik rumos-kakaós? és kevesebb tálat is piszkolunk össze. :)

Már egy hete tudtam, hogy ezt fogom elkészíteni a házassági évfordulónkra, majd 7végén Férj közölte, hogy õ somlóit úúúúgy enne. Na ne. Tessék kérem azt kivárni, csak azért nem fogom elõbb elkészíteni, mert õ sóhajtott egyet :) Tehát a desszert május 13-ára készült, a 8. házassági évfordulónkra.

Nézzük azt az elronthatatlan, kezdõ konyhatündéreknek, vagy elfoglalt feleségeknek/anyukáknak való desszertet, amit én szoktam készíteni évek óta. Az eredeti recept a Nagy Süteménykönyv c. szakácskönyvembõl való, melyre már párszor hivatkoztam blogolásom alatt. Nagyon szeretem. :)

Hozzávalók

babapiskóta

1 liter tej

4 tojás sárgája

20 dkg cukor

2 cs vaníliás pudingpor

1 ek kakaópor

10 dkg dió

1 tk vanília kivonat

kevés rum

1 marék mazsola

Tetejére

10 dkg étcsokoládé

~1 dl tej

2 dl tejszín + 2 ek porcukor habbá verve

A tejbõl 1 dl-t félre teszünk, a többit elkezdjük forralni. Közben a 4 tojássárgáját a cukorral elkeverjük. Hozzáadjuk a pudingport, és apránként az 1 dl tejet, és az egészet csomómentesre keverjük. Amikor már forró a tej, a tojásos krémet hozzáöntjük, és folytonos kevergetés mellett besûrítjük. A krémet 2 részre szedjük, az egyikbe beleszórjuk a darált diót és a mazsolát, majd hozzáadjuk a vanília kivonatot, a másikba a kakaóport keverjük (és löttyinthetünk bele egy kevés rumot).

A babapiskótákat egy hõálló tál aljába tördeljük, picit meglocsoljuk rummal (gyerekek esetében elhagyható) mehet rá a kakaós krém (még forrón), újra piskóta, rumlocsolás, diós krém. És ez újra. A tetejét megszórjuk darált dióval, és hagyjuk lehûlni, majd hûtõbe tesszük. (Piskótából annyit teszünk amennyit gondolunk, ha jobban szeretjük krémesen, nyilván kevesebb is megteszi, bízza mindenki magára a döntést.)

A csokit és a tejet egy tûzálló tálba tesszük együtt, és vízgõz felett (tûzhelyen lábos, pici vízzel, arra rá a tûzálló tál) megolvasztjuk. Ha kellõen lehûlt a desszertünk, a csokival megcsurgatjuk, a tejszínt kevés porcukorral felverjük, és jól megpakoljuk vele. Ugye, hogy nem is volt bonyolult?

somlói galuska

Gyertek IDE is, hogy mindig friss infót kapjatok az új bejegyzésekrõl!


Hasonló bejegyzések:




citrusgolyó
Citrusgolyók gyorsan, egyszerûen


DSCF3240
Túrógombóc ? aki ennél egyszerûbbet tud, az hazudik :)


tökéletes kakaós keksz
Egyszerû kakaós keksz ? nagyszerû töltelékkel


cupcake_2
Farsangi tündértorták




Folytats a blogon ... hahopihe.cafeblog.hu/2014/05/14/somlo...

sponsored links

Keres?s