Sok kicsi akció nyereményátadás Óföldeákon

2014-05-05

sponsored links



Novemberben egy igen kedves kezdeményezéshez csatlakozhattam. Az országos Sok kicsi jótékonysági akcióban 15 gasztroblogger és 15 cég fogott össze, hogy ismét egy nemes ügy érdekében együttmûködjön.  Én egy gasztronapot ajánlottam fel s Dél-Alföldön egy kis meglepetéssel a szerencsés támogatónak. 
Az érdeklõdõk sorsjegyeket vásárolhattak, mellyel rászoruló családokat segítettek és ezzel megnyerhették az általuk kiválasztott nyereményt.
Nagyon örültem, amikor felvettük a kapcsolatot az én nyertesemmel, Judittal és megegyeztünk, hogy valamikor tavasszal, igazi madárcsicsergõs, napsütéses idõben látogatnának el hozzánk a Dél-Alföldre. 


Többé-kevésbé ez meg is valósult, habár az idõjárás nem volt túl kegyes hozzánk. A múlt szombaton fogadtuk az óföldeáki felújított óvoda épületében a kedves fóti házaspárt. Autentikus reggelivel, sajtokkal, tepertõkrémmel, körözöttel, friss zöldségekkel, házi tejjel, cipóval vártuk a messzirõl érkezõ vendégeket. Egy kupica pálinkával indítottuk a napot. Reggeli közben beszélgettünk, ismerkedtünk egy kicsit Judittal és Sanyival.

Majd belevágtunk a nagy fõzõcskézésbe. Bevallom ez volt életem elsõ saját szervezésû és kivitelezésû fõzõkurzusa, de fantasztikusan éreztem magam és a nyertesek is. Habár utólag bevallom, hogy a végére rendesen elfáradtunk a sok finomság elkészítésében. 




A következõ menüt fõztük ki 
(az étel nevére kattintva a receptet is megtaláljátok): 





Sajtos tallér



Elsõ lépésben az ebédnek láttunk neki. Lassú tûz mellett nyugodtan elkészülhetett így a leves és a hús is. Nagyon tetszett, hogy semmitõl sem idegenkedett a nyertes páros és minden apró praktikára, trükkre fogékonyak voltak. 
A nyúlt tûzdeléséve volt az elsõ feladat. Én addig Fecómmal a zöldségeket tisztítottuk meg. A munka piszkos részétõl szerettem volna mentesíteni Juditékat. 

Majd a leves alapjával folytattuk. Aprítottunk, pirítottunk, sürögtünk - forogtunk a konyhában. Az ebéd már sínre került, így biztosak lehettünk abban, hogy éhen már nem halunk a dolgos délután végén. 



A hájas tészta igen macerás, de Nagymamám örökségét mindenképpen szerettem volna továbbadni. Elvezet volt beszélgetni Juditékkal. Sok-sok saját családi emléket eleveníthettük fel ezzel a sütögetéssel.
Hajtogattunk, püföltünk, gyúrtunk, dagasztottunk. Minden feszültségünket levezettük.
Néhány modern fogást is belecsempésztem a régi sütemény elkészítésébe, hogy egy mai háziasszony is bátran nekiláthasson ehhez a desszerthez.
A végeredmény magáért beszélt. Elfogultság nélkül gyönyörû hájast sütöttünk.

Valami egyszerûbb, gyorsabb csemegét is szerettem volna készíteni. Így született a finom almás pite, melyet a Család-Barát magazinban is elkészítettem.Tésztát gyúrtunk természetesen sertészsírral, almát pároltunk és elkészítettük a második édességet is. Ritka ilyen összhangban dolgozó párossal találkozni, jó volt Juditékra ránézni, ahogy fõzõcskéztek. 


Közben zuhogni kezdett az esõ, de a tûzhely mellett nem unatkoztunk. Záró akkordként sajtos tallért sütöttünk. Vagyis nyerteseink keze munkáját dicsérik a sós ropogós korongok. Addig mi Fecómmal gyorsan megterítettük az asztalt a jól megérdemelt ebédhez. 
Miután megebédeltünk zuhogó esõben elindultunk a falu kincsét, az Árpád kori templomot megnézni. Sajnos nem tudtunk sétálni a parkban, de egy rövid túrát tehettünk az épületben.


A célom mindenképpen a Dél-Alföld vendégszeretetének és ínycsiklandozó ízeinek népszerûsítése volt. A fõvárosban zajlik a hazai gasztronómiai élet legtöbb mozzanata és ezt a centralizálságot törtem most meg a kis gasztronapommal. 

A hozzávalók csak és kizárólag helyi termelõktõl származtak, elõzõ napon a makói piacon a kedvenc árusainknál szereztem be még ezt-azt. Az ajándékcsomag csak és kizárólag Csongrád megyébõl származó minõségi termékekbõl állt össze, mint például az óföldeáki tészta, a Kontyos gyümölcsbor,a földeáki repceméz, az õrölt paprika... Fontos, hogy mindenkivel megismertessük a Dél-Alföld gasztronómiai értékeit, termelõit és továbbörökítsük a híres vendégszeretetünket és házias ételeinket.

Mindenképpen köszönetet kell mondanom jó néhány embernek. Ez a nap nem jöhetett volna létre, ha a családom nem támogatott volna. Emellett hálás vagyok Hajnal Gábor polgármesternek, hogy támogatta a program létrejöttét és biztosította helyszínt. Feketéné Gyöngyinek hálás vagyok az odafigyelésért és terep elõkészítéséért, Domjánné Ica néninek pedig a templom bemutatásáért.  

Továbbá köszönöm ezt az élménnyel teli napot a két nyertesnek és a Sok kicsi akció szervezõinek! Egy percet sem gondolkoznék, újra belevágnék ebbe a jótékonysági játékba. 

Még több fotót a Boldog Kukta Facebook oldalán láthattok. 
Gasztroblog Boldog Kuktától Csipetnyi vidéki virtus, derûvel fûszerezve!

Folytats a blogon ... boldogkukta.blogspot.com/2014/05/sok-...

sponsored links

Keres?s