Sertéspörkölt, tökbe töltve

2014-04-15

sponsored links

 YI5M3757.jpg

 

 

 

 

Valójában nem kellene beletölteni semmibe, hiszen egy jó minõségû, viszonylag sovány sertéscombból készült pörkölt vagy paprikás bármilyen körettel, savanyúsággal kiváló fogás. De igyekszem kihasználni az idény adta lehetõségeket, és egy zsenge bébitökbe töltve még kellemesebb: elõször elkészítem a pörköltet, majd a szafttal együtt a kivájt tökbe kanalazom, és az gyakorlatilag a pörkölt szaftban párolódik meg. Mellé kapormártást készítettem a tök kivájt belsejébõl ? így igazi tavaszi ebéd lett belõle.

 

Hozzávalók:

 

 

 

4 darab bébitök

1 deci fehérbor

só, õrölt fekete bors

1 csomag kapor

3 deci tejföl

300 g sertéscomb kockákra vágva

1 fej fõzõhagyma

olaj

õrölt piros paprika

1 paradicsom

1 deci víz

500 g újkrumpli

 

 

Elõször elkészítjük a pörköltet: az olajon megpirítjuk a kockákra vágott hagymát, megsózzuk, beletesszük a pirospaprikát, majd a sertéshúst. Jól összeforgatjuk, és tovább pirítjuk, míg a hús kifehéredik. Akkor megborsozzuk, beletesszük a felszeletelt paradicsomot, és aláöntjük a vizet. Fedõ alatt puhára fõzzük.

 

A tököket megmossuk, és egy almamagozóval kivájjuk a belsejüket - az ilyen zsenge tököcskéket nem kell meghámozni, mert akkor szétesnek a sütõben. A kivájt részt egy serpenyõbe tesszük, és a fehérborral enyhén megsózva puhára pároljuk. Akkor belekeverjük a tejfölt és az apróra vágott kaprot.

 

A pörkölttel megtöltjük a kivájt tököket, és lefedve 160 fokos sütõben 25 perc alatt puhára sütjük.

 

Az újkrumplit megmossuk, felkarikázzuk. Egy tûzálló tálba tesszük, megsózzuk, és megszórjuk borssal. Fél deci vizet öntünk alá, és fóliával lefedjük. 160 fokos sütõben 15 perc alatt elkészül ? esetleg a fóliát levéve egy kicsit megpiríthatjuk a tetejét tálalás elõtt.

 

A töltött tököt a kapros, tejfölös tökmártással és újkrumplival tálaljuk.

 

 

 

Másik kedvenc receptem sertéscombból a brassói (recept ITT található):

 

 

brassói3.jpg

 

 

 

 600x500px.jpg

 

 

 

Éljen a disznóhús!

Comb: http://www.magyarsertes.hu/husok.html?page=comb

Csülök: http://www.magyarsertes.hu/husok.html?page=Csulok

Oldalas - http://www.magyarsertes.hu/husok.html?page=oldalas

Karaj vagy tarja? - http://www.magyarsertes.hu/receptek.html?page=karaj

www.voroshus.hu

https://www.facebook.com/amcvoroshus

 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2014/04/15/se...

sponsored links

Keres?s