Serrano sonkával, kölessel és pirított zöldségekkel töltött padlizsán
sponsored links
Serrano sonkával, kölessel es pirított zöldségekkel töltött padlizsán
Már jó ideje szemet vetettünk Aran Goyoaga “Small Plates & Sweet Treats” címû szakácskönyvére. A szerzõnõ a csudás képekkel és ételekkel teli cannelle et vanille gasztroblog alkotója – a blog magával ragadó világától nem marad el a kiadvány sem, ami szülinapi meglepetésként landolt a szakácskönyves polcon.
Ahogy a gyûjteményben minden recept, úgy ez, az elsõként kipróbált töltött padlizsán is teljes mértékben gluténmentes.
Serrano sonkával, kölessel és pirított zöldségekkel töltött padlizsán (3-4 személyre)
Hozzávalók:
- 3 közepes (darabonként kb. 450 g) padlizsán
- 45 g köles
- 125 ml hús- vagy zöldségalaplé
- 1 mogyoróhagyma, apróra vágva
- 1 közepes póréhagyma, vékonyra karikázva
- 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
- ? kaliforniai paprika, felkockázva
- 1 érett paradicsom, felkockázva
- 4 szelet (kb. 60 g) serrano sonka vagy prosciutto, felkockázva
- ? teáskanál chilipehely
- 1 evõkanál frissen felaprított petrezselyem
- 1 evõkanál friss kakukkfû
- 1 evõkanál friss oregánó
- 3 evõkanál mascarpone
- 30 g frissen reszelt parmezán (vagy bármilyen kemény, érlelt sajt)
- 1 felvert tojás
- extra szûz olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
200 fokra elõmelegítjük a sütõt. A padlizsánokat hosszában félbevágjuk, szelíden meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk sóval és kb. 30 percig, puhulásig sütjük. A padlizsán húsát kikanalazzuk (türelmesebbek várhatnak 15 percet, míg kezelhetõvé hûl), úgy, hogy a héjban is maradjon azért egy kb. 1 cm széles karima. A kivájt padlizsánt felkockázzuk, félrerakjuk, a sütõ hõfokát vegyük vissza 180 fokra.
Egy kis lábosban felforraljuk az alaplevet a kölessel és csipet sóval együtt, majd fedõ alatt, durván 20-25 perc alatt fogkeményre fõzzük.
Fogunk egy nagy serpenyõt, olívaolajat hevítünk benne és beleöntjük a paprikát, a póréhagymát, a fokhagymát, a mogyoróhagymát, majd közepes-magas lángon 5-8 percig pirítjuk õket.
Hozzáadjuk a padlizsánt, a paradicsomot, a fûszereket, a chilit és a serrano sonkát és az egészet együtt is fõzzük további 5 percig. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A serpenyõ tartalmát, miután lehúztuk a tûzrõl, alaposan összekeverjük a kölessel, a mascarponéval, a parmezánnal és a felvert tojással. A tölteléket visszakanalazzuk a padlizsánokba, még egy kis olívaolajjal megöntözzük és 20-25 perc sütés után, frissen, forrón tálaljuk.
A végeredmény megéri a szöszölést: van benne minden, ami csak kell, hús, zöldségek, zamat. Hamisítatlan nyári egytálétel, ami kisebb porcióban elõételként is tökéletesen megállja a helyét.
Még több szezonális receptért ugorjatok be hozzánk Facebookra is!