Serrano sonkával, kölessel és pirított zöldségekkel töltött padlizsán

2014-08-11

sponsored links

Serrano sonkával, kölessel es pirított zöldségekkel töltött padlizsán

Serrano sonkával, kölessel es pirított zöldségekkel töltött padlizsán

Már jó ideje szemet vetettünk Aran Goyoaga “Small Plates & Sweet Treats” címû szakácskönyvére. A szerzõnõ a csudás képekkel és ételekkel teli cannelle et vanille gasztroblog alkotója – a blog magával ragadó világától nem marad el a kiadvány sem, ami szülinapi meglepetésként landolt a szakácskönyves polcon.

Ahogy a gyûjteményben minden recept, úgy ez, az elsõként kipróbált töltött padlizsán is teljes mértékben gluténmentes.

Serrano sonkával, kölessel és pirított zöldségekkel töltött padlizsán (3-4 személyre)

Hozzávalók:

  • 3 közepes (darabonként kb. 450 g) padlizsán
  • 45 g köles
  • 125 ml hús- vagy zöldségalaplé
  • 1 mogyoróhagyma, apróra vágva
  • 1 közepes póréhagyma, vékonyra karikázva
  • 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • ? kaliforniai paprika, felkockázva
  • 1 érett paradicsom, felkockázva
  • 4 szelet (kb. 60 g) serrano sonka vagy prosciutto, felkockázva
  • ? teáskanál chilipehely
  • 1 evõkanál frissen felaprított petrezselyem
  • 1 evõkanál friss kakukkfû
  • 1 evõkanál friss oregánó
  • 3 evõkanál mascarpone
  • 30 g frissen reszelt parmezán (vagy bármilyen kemény, érlelt sajt)
  • 1 felvert tojás
  • extra szûz olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:

200 fokra elõmelegítjük a sütõt. A padlizsánokat hosszában félbevágjuk, szelíden meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk sóval és kb. 30 percig, puhulásig sütjük. A padlizsán húsát kikanalazzuk (türelmesebbek várhatnak 15 percet, míg kezelhetõvé hûl), úgy, hogy a héjban is maradjon azért egy kb. 1 cm széles karima. A kivájt padlizsánt felkockázzuk, félrerakjuk, a sütõ hõfokát vegyük vissza 180 fokra.

Egy kis lábosban felforraljuk az alaplevet a kölessel és csipet sóval együtt, majd fedõ alatt, durván 20-25 perc alatt fogkeményre fõzzük.

Fogunk egy nagy serpenyõt, olívaolajat hevítünk benne és beleöntjük a paprikát, a póréhagymát, a fokhagymát, a mogyoróhagymát, majd közepes-magas lángon 5-8 percig pirítjuk õket.

Hozzáadjuk a padlizsánt, a paradicsomot, a fûszereket, a chilit és a serrano sonkát és az egészet együtt is fõzzük további 5 percig. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

A serpenyõ tartalmát, miután lehúztuk a tûzrõl, alaposan összekeverjük a kölessel, a mascarponéval, a parmezánnal és a felvert tojással. A tölteléket visszakanalazzuk a padlizsánokba, még egy kis olívaolajjal megöntözzük és 20-25 perc sütés után, frissen, forrón tálaljuk.

A végeredmény megéri a szöszölést: van benne minden, ami csak kell, hús, zöldségek, zamat. Hamisítatlan nyári egytálétel, ami kisebb porcióban elõételként is tökéletesen megállja a helyét.

Még több szezonális receptért ugorjatok be hozzánk Facebookra is! 


Folytats a blogon ... gyomber.hu/serrano-sonkaval-kolessel-...

sponsored links

Keres?s