Selymes, karalábé krémleves

2014-06-14

sponsored links

Van aki még úgy imádja a nyers zsenge karalábét, mint én? Annak nem kell bemutatnom ezt a zöldséget. A nyers, zsenge karalábé akár önmagában is fogyasztható. Kellemes íze miatt még a gyerekek is kedvelik. Fogyaszthatjuk méregtelenítõ ételként vagy italként. A karalábé krémleves egyszerûen elkészíthetõ, mely nem igényel se habarást, se rántást, így nagyon egészséges leves.


Hozzávalók 4 fõre:
2 db zsenge karalábé
1 db krumpli
1db közepes hagyma
1 ek olívaolaj
7 dl húsleves alaplé (vagy húsleveskocka)
1,5 dl tejszín
só és fehérbors
Elkészítés:
A megtisztított hagymát, karalábét vágjuk kockákra. Egy lábasban melegítsük meg az olajat, a hagymát dinszteljük meg benne, majd adjuk hozzá a karalábét és a krumplit. Pár perc pirítás után öntsük fel a húslevessel. Fõzzük a zöldségeket kb. 15 percig puhára a levesben.A levest vegyük le a tûzrõl, pürésítsük robotgéppel. Ahhoz hogy igazán selymes legyen egy szûrõn is át kell passzírozni, majd ezután tegyük vissza melegíteni. Kézi habverõvel keverve folyamatosan öntsük a tejszínt a levesbe.
A levest melegítsük át ismét, ízesítsük sóval, fehér borssal. Díszítsük a karalábé zsenge, középen elhelyezkedõ leveleivel, melyek tápanyagokban nagyon értékesek, vagy szórjuk meg petrezselyem zölddel.



JÓ TUDNI!
A karalábé akkor a legértékesebb, amikor friss és gumója kisebb. Gazdag ballasztanyagokban és C-vitaminban. Legtöbb benne a kálium, ezenkívül kalcium, vas, foszfor, magnézium, jód, A-, B1-, B2-vitamin és niacin is van benne.
Só- és kalóriaszegény ? 30 kcal/10 dkg ? zöldségféle. Gyógyhatását a vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönheti. Hurutoldó hatású, jó bõrproblémák, tüdõpanaszok esetén. A benne levõ enzimek elõsegítik az emésztést. A karalábé leve a vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetõen erõs antibakteriális, így folyamatosan hajtja ki a fertõzõ baktériumokat.



Ezért ebbõl is érdemes nyers turmix italokkal kezdeni a napot!
A zsenge gumókat legjobb nyersen felhasználni. Ez jót tesz a fogaknak is. A nagyobbakból levest, fõzeléket, egytálételt vagy töltött karalábét készíthetünk. A fûszerek közül a lestyán, a petrezselyemzöld, a szerecsendió, az ánizslevél és a fehér bors illik hozzá. Jó tudni! Zsenge, közepén elhelyezkedõ levelei is értékesek.

Folytats a blogon ... vacsinalam.cafeblog.hu/2014/06/14/sel...

sponsored links

Keres?s