Scotch egg és karfiol puffancs - paleo

2014-08-14

sponsored links






Aranyemberem egyik kedvence, persze csak a haggis után :) Ritkán készítem, pedig nagyon finom és laktaktó, nem is tudom, hogy maradhatott ki eddig innen. Hozzá most karfiol puffancsot sütöttem, és citromos mustáros házi majonézt készítettem, de karfiolpürével, sült zöldségekkel, savanyúsággal, salátával is nagyon finom.

Hozzávalók 4-5 személyre:
8 db fõtt tojás
80 dkg finomra darált sertéshús
2 csapott tk. Himalája só
1 tk. õrölt bors
1 csokor friss zöld fûszer (oreganó, snidling, petrezselyem) apróra vágva
3 gerezd fokhagyma zúzva
1/2 tk. õrölt szerecsendió (opcionális)
1 ek. õrölt pirospaprika

a panírozáshoz:
pár ek. kókuszliszt vagy mandulaliszt
2 tojás felverve
15 dkg mandula és szezámmag vegyesen finomra õrölve
+
kókuszvaj vagy zsír a sütéshez

A karfiol puffancshoz:
1 közepes fej karfiol
3 gerezd fokhagyma
1 púpozott tksó
õrölt bors ízlés szerint
1 ek. szárított kapor
3 kicsi tojás ketté választva
0,5 dl kókuszkrém
1 tk. citromlé
2 nagy ek. mandula liszt

A mártogatóshoz:
2 dl házi majonéz
2 tk. citromlé
1/2 tk. mustárpor
pici só

A tojásokat megfõztem, 4 percig fõztem õket, hagytam kihûlni, majd óvatosan leszedtem a héját. A darált húst az összes többi hozzávalóval összekevertem, jó alaposan összegyúrtam. Fûszerezni ízlés szerint lehet, ha pedig készen bekevert kolbászhúst használunk, akkor a fûszerezés elmarad. A darált húst 8 részre osztottam, majd nedves kézzel laposra formáztam és minden tojást külön becsomagoltam a húsba. A felesleges húst levettem róla, kb. 3-4 mm vastag legyen a hús, különben nagyon nagyok lesznek a tojások. Inkább több legyen a hús, ha esetleg marad ki hús, azt fasírtnak vagy húsgolyónak ki lehet sütni. A tojásokat bepaníroztam, elõször kókuszlisztbe, majd felvert tojásba, vágül a mandulás szezámmagos keverékbe forgattam. Mást is lehet hozzá használni, ki mit szokott például a rántott húshoz használni. Kókuszvajban kisütöttem õket, de lehet zsírban is.A karfiolt rózsáira szedtem, gõzölõbetétes fazékban 5-6 percig gõzöltem, csak addig, hogy kicsit megpuhuljon, de ne fõljön szét. Ezután a food processzorba tettem és felaprítottam, nem pépesre, olyasmi állaga legyen, mintha rizs lenne. A tojások sárgáját, a kókuszkrémet, citromlevet és a fûszereket hozzáadtam és kikevertem. A tojásfehérjéket kemény habbá vertem, majd a mandula liszttel együtt óvatosan a karfiolos maszzához kevertem.  Szilikonos formába kanalaztam, amit azért picit kikentem kókuszvajjal, hogy biztosan ne ragadjon bele, 12 db lett belõle. 200 fokos elõmelegített sütõbe tettem és nálam 20 perc alatt lett kész. Amikor megemelkedik és szép aranybarna a külseje, akkor jó, hûlés közben lelalpulnak, de finom puhák maradnak. A majonézt kikevertem az összes hozzávalóval és ezzel táltatam.





Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)


Folytats a blogon ... trollakonyhamban.blogspot.com/2014/08...

sponsored links

Keres?s