Sajttorta karamellkrémmel

2014-01-30

sponsored links



A hosszĂș leĂ­rĂĄs ellenĂ©re ez egy nagyon egyszerĂ» sĂŒtemĂ©ny: a tĂ©sztaalap kĂ©sz kekszbĂ”l van, a sajttortĂĄhoz csak sorban össze kell keverni a hozzĂĄvalĂłkat,  Ă©s amĂ­g sĂŒl, bĂ”ven van idĂ” elkĂ©szĂ­teni a karamellkrĂ©met is a tetejĂ©re. Egy a nehĂ©z benne: ki kell vĂĄrni, mĂ­g egy Ă©jszakĂĄt pihen a hĂ»tĂ”ben. Nemcsak az Ă­zek Ă©rnek össze, hanem a torta Ă©s a krĂ©m is elnyeri ekkor a vĂ©gsĂ”, sĂ»rĂ» Ă©s selymesen olvadĂł ĂĄllagĂĄt. A sajtkrĂ©mbe most a szĂ­n miatt kerĂŒlt a nĂĄdcukor, Ă©s mert van egy icipici karamelles Ă­zvilĂĄga is, de a torta extra Ă­zĂ©t a tetejĂ©n lĂ©vĂ” puha karamellrĂ©teg adja: nyugodtan lehet sötĂ©tre pirĂ­tani a cukrot, a vĂ©geredmĂ©ny az egyszerĂ»sĂ©gĂ©ben is szuper sajttortĂĄhoz kĂ©pest egy kicsit izgalmasabb, karakteresebb Ă©s karamellesebb :) torta lesz.

HozzĂĄvalĂłk: (20-22 cm-es formĂĄhoz, 12 szelethez)

20 dkg zabkeksz (GyĂ”ri Édes)
4 dkg olvasztott vaj
40 dkg tejszínes krémsajt ( Philadelphia krémsajt/sajåtmårkås soft cheese, mindegy)
15 dkg sĂ»rĂ», 20%-os zsĂ­rtartalmĂș  tejföl
22 dkg barna nĂĄdcukor
1 tk.vanĂ­liakivonat
csipet sĂł
3 tojĂĄs

-a karamellkrémhez:
10 dkg cukor
1,7dl forrĂł tejszĂ­n
5 dkg vaj
csipet sĂł


A sĂŒtĂ”t 180 fokra elĂ”melegĂ­tettem.

A kekszet morzsĂĄvĂĄ aprĂ­tottam, összekevertem az olvasztott vajjal, a kapcsos forma aljĂĄra nyomkodtam Ă©s 10 percig elĂ”sĂŒtöttem. EzutĂĄn a  sĂŒtĂ” hĂłfokĂĄt 165 fokra csökkentettem. 

Egy teĂĄskannĂĄban vizet forraltam.

MĂ­g a kekszalap sĂŒlt, a krĂ©msajtot Ă©s a tejfölt - ha egy fĂ©l ĂłrĂĄt papĂ­rtörtĂ”vel bĂ©lelt szĂ»rĂ”ben csöpögtetjĂŒk elĂ”tte, elĂ©g is -   nagy, mĂ©ly tĂĄlban 3 percig a kĂ©zi mixerrel  nagy fokozaton habosĂ­tottam, ezutĂĄn alacsony fordulaton hozzĂĄadtam a cukrot, a vanĂ­liakivonatot Ă©s egy csipet sĂłt.
EzutĂĄn a krĂ©m közepĂ©be mĂ©lyedĂ©st csinĂĄltam, beleĂŒtöttem 1 tojĂĄst, Ă©s csak annyi ideig kevertem a mixerrel, mĂ­g egynemĂ» lett kevĂ©s, körĂŒlötte lĂ©vĂ” krĂ©mmel, majd lapĂĄttal összekevertem a krĂ©m többi 90%-ĂĄval. UgyanĂ­gy kevertem hozzĂĄ a többi tojĂĄst is. Így elkerĂŒlhetĂ”, hogy a felvert tojĂĄssal sok levegĂ”buborĂ©k kerĂŒljön a masszĂĄba, amitĂ”l azutĂĄn rengeteg krĂĄter jelenne meg sĂŒtĂ©s közben a torta felszĂ­nĂ©n. (BĂĄr a karamellkrĂ©m azt el fogja most takarni, szĂłval nem kell nagyon parĂĄzni rajta.)

A krĂ©met a kihĂ»lt kekszalapra öntöttem, a munkalaphoz ĂŒtögetve elegyengettem.
A kapcsos formĂĄt alul Ă©s körben 3 rĂ©tegben hajtogatott alufĂłliĂĄba burkoltam, nehogy a vĂ­z belefolyjon, egy nagyobb tepsibe raktam, a sĂŒtĂ” közĂ©psĂ” rĂĄcsĂĄra tettem,  körbeöntöttem a lobogĂł vĂ­zzel, mĂ­g az alufĂłlia engedte, Ă©s 165 fokon 65 percig sĂŒtöttem. . A sĂŒtĂ©s vĂ©gĂ©re kissĂ© megemelkedik a torta,  - Ă©s ekkor mĂ©g kicsit rezgĂ”s is lehet  az egĂ©sz - de azutĂĄn kihĂ»lĂ©s közben szĂ©pen visszasimul.

A tortĂĄt kihĂ»töttem - ezalatt körben el is vĂĄlt a formĂĄtĂłl, ezĂ©rt a körĂ­tĂ©st leszedtem, Ă©s egy csĂ­knyi sĂŒtĂ”papĂ­rral tekertem körbe a kihĂ»lt krĂ©mes felsĂ” rĂ©szt, mert nem akartam hogy a lĂĄgy karamellkrĂ©m körben lefolyjon.

A karamellhez egy nagyobb, vastagabb aljĂș  lĂĄbast vettem elĂ” Ă©s közepes  lĂĄngon melegĂ­teni kezdtem, az aljĂĄra pedig vĂ©kony rĂ©tegben cukrot szĂłrtam. Mikor a cukor valahol olvadni kezdett, oda szĂłrtam mĂ©g, hogy lehĂ»tse az adott rĂ©szt. TĂŒrelemjĂĄtĂ©k, de ez a legkĂ©nyelmesebb mĂłdja a karamellkĂ©szĂ­tĂ©snek. Így is lesz olyan rĂ©sz, ami elĂ”bb kezd pirulni, egĂ©szen sötĂ©t lesz, (hacsak nincs profi indukciĂłs sĂŒtĂ”nk Ă©s lĂĄbasunk), de nem kell kevergetni, legfeljebb kicsit rĂĄzogatni, forgatni a lĂĄbast. Mire az összes cukrot a lĂĄbasba szĂłrtam, mĂĄr csak vĂĄrni kellett, mikor vĂĄlik szĂ©p sötĂ©t karamellszĂ­nĂ» folyadĂ©kkĂĄ - ha van is benne pĂĄr vilĂĄgosabb cukorsziget, ekkor mĂĄr lehet kevergetni a tĂ»zrĂ”l lehĂșzva. Amikor teljesen sima Ă©s sötĂ©t karamellszĂ­nĂ» lett, kevergetve, 4 rĂ©szletben hozzåöntöttem a mikrĂłban közben felforrĂłsĂ­tott  tejszĂ­nt - vigyĂĄzat, erĂ”sen bugyborĂ©kol! - majd jĂłl elkevertem, minden egyes körben. Közepes lĂĄngon addig kevergettem, mĂ­g teljesen felolvadt a karamell a tejszĂ­nben, ekkor lehĂșztam a tĂ»zrĂ”l, vĂĄrtam egy kicsit, ne legyen nagyon forrĂł, belekevertem a vajat Ă©s a csipet sĂłt.Hagytam szobahĂ”mĂ©rsĂ©kletĂ»re hĂ»lni.

A hûtÔbÔl kivett tortåra öntöttem a karamellkrémet, és egy éjszakåt hûtÔben hagytam dermedni.


Folytatás a blogon ... piszke.blogspot.com/2014/01/sajttorta...

sponsored links

Keres?s