Sajttal töltött csirkemell rántva - most mexikói, olaszos, franciás és magyaros

2014-01-09

sponsored links







Biztosan sokan vannak így ezzel, hogyha bejön a családnak egy ételféleség, akkor a közeljövõben gyakran terítékre kerül.
A Jézuska hozott nekem egy új kontaktgrillt, mondhatom, hogy az óta többet van mûben, mint üzemen kívül. (Ajánlom figyelmébe minden kedves olvasómnak kontaktgrill vásárlását, ilyen volt a régi, ilyen az új, mindkettõ nagyszerû segítõtársam akár húst, akár nyársakat, akár duplán vasalt szendvicseket akarok grillezni)
Már tervezgettem kora reggel, hogy ma hogyan fogom grillezni a csirkenyársakat, amikor megálljt parancsoltam magamnak, hogy jóból is megárt a sok, ma valami másnak kell terítékre kerülnie! Arra jutottam, hogy töltött csirkemellet régen készítettem már, miért is ne agyaljak ki valami újdonságot.

Az elsõ két évben a legolvasottabb receptjeim mind töltött csirke és pulykamell ételek voltak, mi tagadás van az oldalon jó pár. Most mégis sikerült beújítanom, és mondhatom, hogy nem jöttem ki a gyakorlatból! J

Hozzáteszem, ha étteremben választok göngyölt csirke vagy pulykaételeket, leggyakrabban olcsó préselt sonka-olcsó sajtpárosítás, ami elénk kerül, vagy olyan töltelék összetételekkel találkozom, amivel szemben már olvasáskor szkeptikus vagyok, hogyan barátkoznak majd meg az ízlelõbimbóimmal. Végül általában nekem van igazam, se látványra, se íz harmóniájukban nem jeleskednek, pedig nem bonyolult dolog néhány egymással jó viszonyban lévõ alapanyagot összeválogatni. Szerintem.

Fõleg, hogy nem egy bonyolult, de annál népszerûbb ételféleségrõl van szó, amit például nálunk is a család apraja, nagyja mondhatni bármikor szívesen megeszik. Ahogyan most is.

A fél csirkemelleket két egyforma vastagságú szeletre vágtam, két fólia között nagyon óvatosan 2-3 mm vastagra klopfoltam. Kis fólia darabokkal választottam el õket, amikor egymásra helyeztem, hiszen, amíg elkészültek a töltelékek, addig mentek vissza a hûtõbe. 3 fél csirkemellbõl 6 szeletet göngyöltem, ez olyan 4 felnõtt adag.

Mexikói töltelék:


Egy kis darabka vajon egy bõ evõkanál morzsolt kukoricát egy kis gerezd átnyomott fokhagymával megdinszteltem, késhegynyi cayenne chilivel és Maldon sóval fûszereztem majd, amikor kihûlt két dekagramm durvára reszelt vörös cheddar sajttal kevertem el.



Olaszos töltelék (2 adag töltelék):


Olívaolajon egy nagyobb, összevágott szárított paradicsomot egy kisebb gerezd átnyomott fokhagymával megdinszteltem, majd néhány durvára összevágott friss bazsalikom levéllel kevertem el. Miután kihûlt, úgy két dekagramm finomra reszelt parmezánnal és egy 8 dekagrammos finomra reszelt mozzarella gombóccal kevertem el és finoman megszórtam frissen õrölt vegyes borssal és egy tekerés Maldon sóval.



Franciás töltelék:


Egy lehelet vékony szelet francia fõtt sonka (nálam ez most eredeti olasz sonka volt, de majdnem egyre megy) és 4 vékony csík/szelet Ementáli (az ementáli tömb keskenyebb és rövidebb oldaláról sajtlapáttal szeltem), melyet a sonka közepére helyeztem és betakartam a sonkával. Erre göngyöltem fel a csirkemellet.


Magyaros töltelék:

Egy vékony szelet apróra vágott bacont néhány karika apróra összevágott kápia paprikával pici olajon megdinszteltem, majd amikor kihûlt 2 dekagramm füstölt Edami sajttal kevertem el.




A vékony szelet csirkemelleket frissen õrölt Maldon sóval és színes borssal fûszereztem majd a közepére, keresztben keskeny csíkban tömörítettem a tölteléket. Középtájon kicsit vastagabbra hagytam a tölteléket. A széleket nem hajtottam be, hanem csúcsosra feltekertem, ha precízen panírozunk, akkor nem folyik ki a töltelék, tûzés nélkül sem. Viszont így biztosan átsül mindenhol a csirkemell, hiszen néhány milliméter kivételével nincs dupla húsvastagság.

A házi zsemlemorzsát kevés tört kukoricapehellyel dúsítottam és liszt, tojás, morzsa sorrendben paníroztam. A nagyobb göngyölegeket duplán, tehát liszt, tojás, liszt, tojás és végül morzsa sorrendben.

Hagytam fél órán át megszilárdulni a panírt, majd bõ, forró olajban egyenként 5-5 perc alatt arany barnára sütöttem a töltött csirkemell roládokat, félidõben megforgattam õket.

Parmezános francia krumplipürét, vajas csemegekukoricát és balzsamecettel meglocsolt olasz salátakeveréket (bébi mángold, bébi spenót, rukola, batávia) kínáltam mellé.

Fergeteges sikert arattam az ebéddel: egyszerû volt, harmonikus, színes és nagyon finom.

Bízom benne, hogy sokan elkészítitek!




Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s