Sajtos-libazsíros krumplis pogácsa ? maradékokból

2014-04-16

sponsored links





Ezeket a pogácsákat még akkor sütöttem, amikor a ropogós ? porhanyós libacombokat:


A fölös pecsenyelé maradékot kettéválasztottam, zsírjára és szaftjára. Sajnáltam kidobni, annyira nemes származékok. Volt néhány kisebb darab jóféle, érett, maradék sajtom, és egy kisebb kupac krumplipüré a köretbõl, úgyhogy már nyúltam is a liszt és az élesztõ után, hogy pogácsa lesz belõle ? J

Hozzávalók 50 db apró pogácsához:

30 dkg liszt
1 teáskanál porélesztõ
20 dkg krumplipüré
?  dl pecsenyeszaft (vagy tej)
1 dl liba pecsenyezsír
1,5 dl joghurt vagy tejföl
2 teáskanál só
1 tojássárgája
20 dkg vegyes ? maradék ? finomra reszelt sajt (nálam most gruyére, provolone, vörös cheddar) a szóráshoz
1 tojásfehérje a kenéshez


A lisztet átszitáljuk, a sóval és az élesztõvel elkeverjük, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és összeállítjuk a tésztát, de még nem dagasztjuk meg behatóan. Lágy, ragacsos tésztát kapunk, amit szilikon fejû lapáttal kaparjunk fel a dagasztótálból és nagyon vékonyan kenjük körbe a tésztát olajjal (csorgassunk rá keveset és kenjük szét).
10 perc múlva könnyedén dagasszuk meg, addig, amíg el nem kezd a tészta ragadni a kezünkhöz. Ekkorra szép sima és bársonyos lesz a tészta.
Kelesszük szobahõmérsékleten 50 percig lefedve, majd nyújtsuk ki 1- 1,5 cmmagasra (olyan 40 x 40 cm méretre) és kenjük meg a pecsenyezsír harmadával, majd szórjuk meg a sajt negyedével.

Hajtogassuk meg enyhén lisztes felületen: fentrõl lefelé a középsõ harmadik,majd lentrõl felfelé, jobbról balra középig, balról jobbra középig, majd hajtsuk össze, mint egy könyvet. Takarjuk le ruhával és 20 perc múlva újra nyújtsuk ki, kenjük le, szórjuk meg és hajtogassuk meg. 20 perc múlva ismét nyújtsuk ki, kenjük le, szórjuk meg, és hajtogassuk meg. 







20 perc múlva nyújtsuk ki 2 cm magasra, rácsozzuk be a felületét éles, széles pengéjû késsel, majd kenjük meg a felvert tojásfehérjével és szórjuk meg a maradék sajttal.
(Azért szeretem a tojásfehérjét ehhez a pogácsához, mert egyrészt ez van kimaradva, másrészt ettõl a pogácsa teteje ropog, amikor kisül.)
Szaggassuk ki a pogácsákat 5 cm átmérõjû pogácsa szaggatóval és rendezzük õket sütõpapírral bélelt tepsire.

Kelesszük 30 percig és toljuk be a 200 C fokra elõmelegített sütõbe. Süssük körülbelül 12-15 percig.




Frissen melegen a legfinomabb, de ez a pogácsa több napig is friss marad dobozban, vagy nylonzacskóban tárolva a sok, prémium zsiradék és a tejföl miatt.
Fantasztikus ízt kölcsönzött a pecsenyelé a pogácsának, nem bántam meg, hogy belefogtam! J



Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s