Sajtos kenyér

2014-02-17

sponsored links












Nagyon szeretek kenyeret sütni. Mostanában valahogy leragadtam a gyökérkenyér egy bizonyos változatánál, pedig de jó is kísérletezni! :) Ehhez a sajtos kenyérhez Macskanyelv barátnõm túrós-pepperónis kenyérkéje adta az inspirációt. Igen, tudom... a két kenyérnek végül nem sok köze lett egymáshoz, mégis az alapötlet onnan jött, hogy legközelebb, ha túrót veszek, ezzel a recepttel is számolok majd. Volt itthon viszont sajtkrém, és sajt. Meg is beszéltük, hogy sajtkrémmel is jól mûködhet a dolog... Hát nekem se kellett több, ki is próbáltam. Az eredmény, kívül ropogós, belül puha és finom sajt ízû kenyér lett. Én még épp langyosan betermeltem két szeletet, csak úgy, magában. :D









Hozzávalók egy 23x11x6 cm-es kenyérsütõ formához:
40 dkg kenyérliszt BL80
10 dkg natúr sajtkrém
5 dkg reszelt sajt (edami, vagy gouda)
3 ek. reszelt parmezán
3 dl langyos víz
2,5 dkg élesztõ
2 tk. cukor
2 ek. olívaolaj


  1. A vízben kevés liszttel és cukorral felfuttatjuk az élesztõt.
  2. Egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sajtkrémet, reszelt sajtot, parmezánt, olívaolajat, sót, végül a felfutott élesztõt és fakanállal, vagy kézzel jó ruganyos tésztává dagasztjuk a hozzávalókat. Pici olajjal lekenjük, majd letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kicsit ellapogatjuk -nagyjából téglalap alakúra, és olyan hosszúra, mint a forma-, majd feltekerjük, a formába tesszük. A kenyér tetejét 2-3 helyen éles késsel bevágjuk, lehintjük pici liszttel és betesszük a hideg sütõbe.
  4. A sütési hõmérsékletet 200 °C-ra állítjuk és ~50-55 perc alatt aranybarnára sütjük a kenyeret. A formából kivéve rácsra téve hagyjuk kihûlni.







    Folytats a blogon ... konyhaninnenkertentul.blogspot.com/20...

    sponsored links

    Keres?s