Sajtkrémes tortácskák füstölt lazaccal.

2014-01-03

sponsored links




Az elkövetkezendõ néhány bejegyzésben így az év elején, szeretném megosztani azokat az új recepteket, melyeket elkészítettem az ünnepi asztalra. Minden évben készítek elõételnek kisebb falatkákat, (az évek során volt már sajtkrémes lazactekercs, zöldborsós lazacos panna cottalazacsaláta, mascarpones-kaviáros lazackrém.....) így történt ez most is, sajtkrémes tortácskákat készítettem, és füstölt lazaccal tálaltam. A tortácskák alapjának sós tésztából korongokat sütöttem, majd erre került rá a fûszeres sajtkrém, végül pedig a füstölt lazac. Mivel a sajtkrém és a füstölt lazac már együtt is nagyon finom, így a kekszes alapra én bõségesen kanalaztam. Persze ez ízlés dolga, lehet ennél kevesebbet, vagy éppen többet is tenni. Nekünk nagyon ízlett, így ünnepi alkalmakra máskor is elfogom készíteni.








Sós kekszkorongok hozzávalói:

12,5 dkg liszt
6 dkg vaj
1 db tojássárgája
0,5 dl tejföl
1/2 tk só
késhegynyi szódabikarbóna



A lisztet keverjük össze a sóval, és a szódabikarbónával, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellõen morzsalékos, adjuk hozzá a tojássárgát és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. 
Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 2-3 mm vastagra, és ízlés szerinti formákat szúrjunk ki a tésztából. A leesõ tésztát szintén gyúrjuk össze, és szúrjuk ki a formával. Sütõpapírral bélelt tepsire tegyük egymástól kicsit távolabb a kiszúrt korongokat. (én közepes méretû pogácsaszaggatóval szúrtam ki a korongokat)

Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd magas hõmérsékleten süssük kb. 10 perc alatt pirosra, ropogósra. A sütõbõl kivéve, hagyjuk teljesen kihûlni mielõtt rákerülne a sajtkrém. (néhány nappal elõbb megsüthetjük, majd hûvös, száraz helyen tároljuk, így friss, ropogós marad a tészta)







Sajtkrém hozzávalói:

25 dkg Philadelphia krémsajt
25 dkg mascarpone
snidling (ízlés szerint)
õrölt fehér bors (ízlés szerint)
só (ízlés szerint)
2-3 tk citromlé

10 dkg füstölt lazac a tetejére


A sajtkrémet, a mascarponét, az ízlés szerinti mennyiségû sót, õrölt fehér borsot, és apróra vágott snidlinget keverjük alaposan össze. Keverés közben ízesítsük a citromlével, majd tegyük be a hûtõbe, hogy az ízek kellõen összeérjenek.

Tálalás elõtt a tésztakorongokra ízlés szerint kanalazzuk rá a sajtkrémet, majd simítsuk körbe a szélét. Ezután helyezzünk mindegyik tortácska tetejére egy-egy darabka füstölt lazacot, majd díszítsük snidlinggel, és úgy kínáljuk.


Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2014/01/s...

sponsored links

Keres?s