Sajt golyók mogyoró köntösben

2014-01-28

sponsored links

Sajt boltban jártunk  Szerbiában ...



Szerbiában  ha   azt  szót hallod sajt,  akkor  egy lágy fehér friss sajtot kell elképzelni.
Igen,bármilyen furcsa ennyire leegyszerûsödk a sajt fogalma.
Ez a  "sir" szó takarhat  tehén tejbõl készült sajtot  ugyan úgy mint kecske-, vagy juh sajtot is.
Megkülönböztetnek még  "fiatal " ( friss,egészen lágy sajtot) vagy" öreg" sajtot  ami  szintén friss sajt, de  keményebb, érettebb.



Ezek a  sajtok   a szaküzletekbe  közvetlen  a termelõktõl érkeznek. A tájegység szerinti elnevezve  van  zlatari-, zlatibori-,stb. sajt. A legjobb sajtok természetesen  a hegyekben  készülnek.
 
Jó magam is  felkereshettem  néhányszor ilyen  kis gazdaságot,farmot  ahol kb 100-400  juhot is tartanak. Reggel kiterelik  legelni  a jószágot este behajtják õket  a frissen fejt tejbõl  sajtot, kajmakot készítenek amit   az arra  a célra kijelölt házikóban  tartanak.  Nincs hûtõszekrény, hûtõkamra  a hegyi levegõn érlelõdik  ez  a sajt amit  ha megvásárolunk  forralt, lehûtött sós vízben  célszerû  tárolni. 
Meglepõen kicsinyke  ház a sajt készítés  "mûhelye".
  Általában natúr  kínálják ezt a sajtot, ám napjainkban már  egyre bõvül  a választék.   Zöldfûszerezett, rozmaringos, oreganós  stb sajtok közül is lehet válogatni a városi szaküzletekben.

 
Vásárlás elõtt itt is  lehet  kóstolni, sõt  a hozzáértõk   ki nem hagynák  ezt.


Ilyen friss kecske sajtot felhasználva készültek a  sajt golyók  mogyoró köntösben.
Mint említettem   általában  natúr fogyasztják  erre felé a sajtot, ám  a változatosság jegyében ,pácolhatjuk is  és fûrezhezhetjük is ,friss zöldfûszerbe   is forgathatjuk, de  ennek hiányában   frissen õrölt színes borsba, vagy  chili pehelybe is  forgathatnánk. Formázhatunk  kis golyókat belõle vagy  kínálhatjuk kockára vágva is.


Ha golyókat formázunk, a  sajtot  késes aprítóban forgassuk át.Ha túl száraz, morzsás , a  sajtot  tetszés szerint  lágyíthatjuk  kajmakkal, ( vajjal) joghurttal  vagy tejföllel esetleg tejszínnel is .
Kinek mi tetszik jobban  ez  ízlés kérdése. Ne legyen azonban túl lágy ügyeljünk arra , hogy  könnyen  formázható masszát kapjunk.
Vizes kézzel vagy  gumi kesztyûben  dolgozzunk és formázzunk  golyókat amit hempergessünk meg

télen  friss zöldfûszer hiányában  pörkölt durvára vágott földimogyoróban. Így kerültek  a vendégváró asztalra  a sajt golyók mogyoró köntösben. Kínálhatjuk elõételként,  de  desszertként is .
Nálunk  a hideg büfé része lett.






 

Folytats a blogon ... rozmaringesibolya.blogspot.com/2014/0...

sponsored links

Keres?s