S?s kifli

2023-02-24

sponsored links


 Nekem nincs konkr?t ?lm?nyem a b?kebeli kiflir?l, amir?l annyit ?rnak. Ismer?s?m sincs, aki b?kebeli id?kben p?k lett volna, ?s megosztotta volna velem a b?kebeli s?s kifli receptj?t.
Ez?rt csak szimpl?n S?s kifli c?met adtam a bejegyz?snek. Egy-k?t praktik?val azonban olyan kiflit tudunk szimpla BL55-?s lisztb?l is s?tni otthon, amilyet sajnos mostan?ban a boltokban nem lehet kapni. 
?s igen, a praktik?kon van a hangs?ly. Ha betartjuk, akkor garant?lt a siker. K?v?l ropog?s, bel?l puha. 
Mik is ezek a praktik?k? 
- j?l kidagasztott ,  megkelesztett t?szta
-form?z?s sor?n v?konyra ny?jtott t?szta
- g?z?s s?t?
-s?t?si h?fok betart?sa

Hozz?val?k:

500 gr BL55 vagy BL80 liszt vegyesen is lehet. N?lam most 250/250 gr felesben

3 dl folyad?k /v?z-tej vegyesen/ ?ltal?ban 2 dl tej-1 dl v?zzel k?sz?tem

50 gr tejf?l 

20 gr olvasztott vaj

20 gr friss ?leszt?

15 gr s? 

2 ev?kan?l h?t?s kov?sz vagy madre / elhagyhat?/ n?lam mindig van benne


tetej?re durva szem? s?, k?m?ny



Ez egy egyszer?en elk?sz?thet? kelt t?szta. B?rmivel dagasztjuk / g?ppel, k?zzel/ a l?nyeg, hogy mint a keny?rn?l is, rugalmas, f?nyes fel?let? t?szt?t dagasztuk,ez legal?bb 10 perc.  A folyad?kot ?s a tejf?lt meglangyos?tjuk, majd a t?bbi hozz?val?t is hozz?keverj?k. Kidagasztjuk. 
Ezut?n letakarva 45-60 percig kelesztj?k. Ez h?m?rs?klett?l is f?gg. Ha a konyh?m h?v?s, akkor a s?t?ben a l?mpa funkci?t szoktam haszn?lni, ott stabil 24 fok van. 
Keleszt?s ut?n nem kell lisztezni a fel?letet. Minim?lis olajjal lekenj?k a munkapultot, majd 8-9 egyforma darabba v?gjuk a t?szt?t. G?mb?ly?tj?k, majd ism?t pihentetj?k 15-20 percet. Ezalatt a sik?rsz?lak ?jra megny?lnak ?s a t?szta k?nnyen form?zhat? lesz. 
Az t?sztadarabokat v?konyra ny?jtjuk. El?sz?r ov?lisra, majd az egyik v?g?t kisz?les?tj?k. ?gy egy nagyj?b?l h?romsz?g form?t kapunk. A sz?lesebb v?g?t?l kezdve feltekerj?k, k?zben is ny?jtva a t?szt?t. A cs?cs?k alulra ?s fel?lre is ker?lhet. ?n most vegyesen hajtottam, hogy l?that? legyen, mindk?t megold?s j?. 
S?t?pap?rral b?lelt tepsire rakjuk. Letakarva 20-30  percet kelesztj?k. 
Ezalatt a s?t?t 220 fokra el?meleg?tj?k alj?ban egy l?baska v?zzel.
A kifliket alaposan lepermetezz?k v?zzel, majd megsz?rjuk durva szem? s?val k?m?nymaggal. Ki-ki ?zl?se szerint.
Nem tudok pontos id?t ?rni, de ?gy 15 perc k?r?l a h?fokot m?rs?kelj?k 200 fokra. Itt a g?zt is megsz?ntetj?k, kivessz?k a t?lat a s?t? alj?b?l. M?g 10 percig s?tj?k ropog?sra, aranybarn?ra. 
A s?t?b?l kiv?ve hideg v?zzel lepermetezz?k.

Ui.: A h?t?b?l hozz?adott  p?r kan?l kov?sz nem fogja elrontani a v?geredm?nyt...szerintem.








Folytats a blogon ... babette-babettefz.blogspot.com/2023/0...

sponsored links

Keres?s