S?lt padlizs?n fetakr?mmel, hariss?val

2023-10-25

sponsored links

Nem vagyok nagy rajong?ja a padlizs?nnak, de ebben a form?j?ban a kedvencem lett, fantasztikusan j?. A recept egy?bk?nt Yotam Ottolenghi?.

Hozz?val?k 4 f?re:
  • 4 kisebb-k?zepes padlizs?n
  • 25 dkg kr?mfeh?rsajt (feta)
  • 20 dkg g?r?gjoghurt
  • 1 k?pia paprika
  • 2 nagyobb m?ret? piros chilipaprika (vagy t?bb, ha igaz?n cs?p?sen enn?tek)
  • 2 dl ol?vaolaj vagy hidegen sajtolt repceolaj
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 te?skan?l k?m?nymag (r?mai k?m?ny)
  • s?, friss kapor vagy menta vagy korianderz?ld, vagy petrezselyemz?ld

Az eredeti le?r?sban a padlizs?nt serpeny?ben k?ne k?rbes?tni, de az ?n padlizs?nom olyan dundinagy darab volt, hogy meg sem k?s?reltem ?gy s?tni, ?s sokkal jobban j?rtam. Nem lett tele f?sttel a lak?s, ?s gy?ny?r? feket?s-barn?sra pirult a s?t?ben is, sz?val fel?l?rtam Ottolenghit. A padlizs?nt megmostam, n?gybe v?gtam ?gy, hogy a sz?rr?sz minden darabon megmaradjon. S?t?be tettem 200 fokra l?gkever?sre, ?s 30 percig s?t?ttem a s?t? r?cs?n, a v?gott fel?letekkel f?lfel?. Mikor langyosra h?ltek, a h?jakat leh?ztam r?luk, hossz?ban k?t-h?rom cs?kban bevagdostam a padlizs?nokat finoman, hogy egyben maradjanak, ?s nagyon kev?s s?val meghintettem ?ket. 

K?zben: csin?ltam egy paprikakr?met. Egy k?pia paprik?t, k?t duci gerezd fokhagym?t, a k?t chilipaprik?t egy deci ol?vaolajjal, kev?s s?val cutterben j?l ?sszeapr?tottam, majd f?ltettem a t?zre, de m?g adtam hozz? egy deci olajat (kellett m?g hozz?, mert a paprik?k f?lvett?k a nagyj?t) ?s egy te?skan?l k?m?nymagot. Az eredetiben r?mai k?m?ny van, de ?n azt nem ut?lom, a magyar k?m?nyt ellenben im?dom, sz?val ha gondolj?tok, haszn?lhattok r?mai k?m?nyt is. (Ism?t egy magyar saj?toss?g.... a k?m?nymagunk... a vil?g nem ismeri, ?s micsoda vesztes?g ez nekik, mert ezerszer finomabb, mint a r?mai k?m?ny.). Mikor felforrt a harissa-szer? m?rt?s, hagytam p?ty?r?gni p?r percig, azt?n leh?ztam a t?zr?l, ?s egy te?skan?l ?r?lt pirospaprik?t hozz?kevertem. 

Egy 25 dkg-os kr?mfeh?r sajtot (fet?t) elkevertem 20 dkg g?r?g joghurttal. 

Serpeny?ben pir?tottam szez?m- ?s t?kmagot. (N?lunk a feny?mag ritka mad?r, ellenben Zal?ban a t?kmag otthonos.) 

T?lal?s: szobah?m?rs?kleten fogyasztand?. A t?ny?ron elter?tettem a fetakr?met, r?fektettem a s?lt padlizs?ndarabokat, meglocsoltam ?ket a hariss?val, megsz?rtam pir?tott szez?mmaggal ?s pir?tott t?kmaggal ?s z?lf?szerekkel: kaporral ?s petrezselyemz?lddel. A z?ldf?szerek k?z?l a kapor ?s a menta a legtutibb az ?telhez szerintem. Friss pitakenyeret javasol hozz? Ottolenghi, ?n friss langal?val, vagyis keny?rl?ngossal k?n?ltam, t?k?letes volt hozz?. 

A hariss?b?l egy?bk?nt fog maradni, de nagyon finom, ?s h?t?ben t?rolva el?ll ak?r egy-k?t h?tig is. B?rmire locsolhat?: s?lt krumplira, m?s z?lds?gekre (karfiol, brokkoli, z?ldbab, stb...), felhaszn?lhat? ragukba, s?ltekhez, f?zel?kre ?zes?t?nek. Ha nem akarj?tok, hogy maradjon bel?le, felezz?tek nyugodtan az adagot. F?l k?pia, egy deci olaj, stb...

P.s.: Ne ijedjetek meg, sokkal bonyolultabb volt le?rni, mint elk?sz?teni. ?


Folytats a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2023/10...

sponsored links

Keres?s