Sör vagy pálinka?

2012-09-01

sponsored links

Legelõször is tisztáznom kell, a pálinka az párlat, méghozzá gyümölcs párlat. Amikor ugyanezzel az eljárással amivel a pálinka készül nem gyümölcsöt, hanem sört, ez esetben barna sört raknak a lepárlóba, akkor készül a sörpárlat. Most, hogy elmondtam mi a különbség, durva lenne ?lesörpálkinkáznom?de valami olyasmit képzeljetek el.

nobilis sorpalinka 009.jpg

A Nobilisnál az ötletelést tett követte, és lepároltak egy kisvárosnak elegendõ mennyiségû barna sört ,hogy kapjanak egy kisvárosnak elegendõ mennyiségû színtelen sörpárlatot. Mielõtt .bárkinek is eszébe jutna, hogy barna színt keressen az italban, annak elárulom nincs, hiszen mint minden párlat víz színû, csakúgy mint a pálinka, ami nem érlelt, ágyas, vagy egyéb huncutsággal színezett.

nobilis sorpalinka 016.jpg

Hagyományosan az üveg nyaka jelzi, mibõl készül a párlat

A barna sörre, pontosabban a Dreher Bak sörére azért esett a választás, mert kellemesen karamell és maláta ízû, illetve megfelelõen karakteres, és mert nem utolsó sorban a Nagy Aranymedál díjas barna sörkülönlegességet a Nemzetközi Söripari Nagydíjon, és a Burton Upont Trent-i Millenniumi Sörversenyen is a világ legjobb sörei közé választották, a kiváló minõség elismeréseként pedig többször is elnyerte a Monde Selection Nemzetközi Kiváló Minõség Trófeáját is, melyet azon termékek kapnak, amelyek három egymást követõ évben is elnyerik kategóriájuk aranyérmét. Na ki tudta ezt?

Számomra ezzel a lepárlással megszületett az egyetlen sör, amibõl akár egy-két pár pohárral (pálinkás) is meg tudok inni, és amit az eddigi legfogyaszthatóbb sörnek értékelek.

Kortyoláskor az elején nem, csak késõbb érzõdik rajta a maláta a karamell, és a sör. Nem véletlenül írtam ezt le mind, a sör a legutolsó íz amit éreztem, megelõzte a másik kettõ, és ez jó volt.

Mivel a Nobilisnak ez volt az elsõ sörpárlat fõzése, 120 palacknyi limitált kiadás került forgalomba, amit megvásásrolni nem lehet, csak a fesztiválozók kóstolhatják meg fent a Várban ha vasárnapig felkerekednek és fellépcsõznek. Én is így tettem. Miközben iszogattam az átlátszó zsebsörömet, két a hátam mögött elsétáló fiú a hátam mögött megszólalt: ...szeretem az érett nõket. Én meg felnevettem, pedig lehet, hogy sírnom kellett volna. Remélem nem rólam jutott eszükbe.

Mivel szeretem az szép üvegeket nem mehetek el szó nélkül a design mellett sem. Imádom. Az üvegek (jéé) olasz termékek, a címkézésük nem matrica, valamiféle égetett eljárással kerül a palackra. Nagyon jó végigsimítani a palackon. Elõször kívülrõl, aztán belülrõl.(ehh, huncut ez a pálinka ital).

nobilis sorpalinka 019.jpg

Végül a legütõsebb Nobilis Pálinkabusz sztori. Helyszíne egy másik fesztivál, ahol egy decens középkorú pár keveredett látszólag véletlenül a pálinkabusz mellé, ahol aztán meg is álltak, és háttal a busznak nézelõdni kezdtek az ellenkezõ irányba. Egy óvatlan pillanatban a férj lankadó figyelmét kihasználva a hölgy odaszólt a hozzá legközelebb álló Nobilis pólós fiatalembernek, és súgva hadarva ellentmondást nem tûrõ hangon azt felszólította: -Adj egy pohárral! -Milyet? Jött a körültekintõ kérdés .Mire újra válaszolni tudott, csak annyit mondott idegesen: - Már elkéstél! 

De szeretem.

nobilis sorpalinka 012.jpg

Én maradok a gyümölcs pálinkáknál, de ha sör van csak, akkor ám legyen, szívesen iszom egy átlátszó zsebsört is.

Kóstolgassatok, de szigorúan mértékkel!

Fent van Michelisz Norbi WTTC-s autója, ha gyerekkel mentek, neki is lesz mit nézni.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... kajapiazongora.blog.hu/2012/09/01/sor...

sponsored links

Keres?s