Rózsavizes panna cotta

2014-01-07

sponsored links

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én már alig vártam, hogy elfogyjon az utolsó szelet bejgli, dobos torta és sok hasonló brutál hízlaló karácsonyi nyalánkság és végre megkezdõdhessen a könnyû desszertek éve. Tudom, még csak most jön az igazán hideg tél, az igazi bekuckózás, amikor semmire sem vágyunk jobban, mint egy durván csokis valamire, de idén megpróbálom kicsit könnyedebbre fogni a dolgot, már csak azért is, hogy megelõzzem a terhességi cukorbetegséget, vagy a leadhatatlan terhességi túlsúlyt! ;) Persze, csoki azért lehet, hogy lesz a "diétámban", de csakis magas kakaótartalmú étcsokoládé, azt azért szabad. Szerencsére nem vagyok az a típusú kismama (eddig), akire rátörnek a falási rohamok. Kívánós sem igazán vagyok, de a desszert nálunk valahogy mindig kötelezõ eleme az étkezéseknek. Ahogy lenyeltem az utolsó falatot a vacsorából, az ízlelõbimbóim máris valami édes ízért kiáltanak, és ez Gerivel is így van. De a desszert nem feltétlenül jelent hízlaló dolgot, néha elég egy marék diákcsemege, néhány szem mandarin, egy kis light túrókrém, vagy mondjuk egy ilyen rózsavizes panna cotta. A baba fejlõdése miatt nélkülözhetetlen kalcium miatt én most meghagytam ebben a receptben a tejet és a tejszínt, de kókusztejbõl is készíthetitek. 

blogra1_pannacotta.jpg

Rózsavizes panna cotta (hozzávalók 4 fõre):

2,5 dl tejszín
3,5 dl tej (lehet 1,5%-os zsírtartalmú is)
fél vaníliarúd
4-5 ek nyírfacukor
3,5 lapzselatin
1 kk rózsavíz
+ a poharak aljára bármilyen gyümölcs vagy gyümölcspüré (InterSpar-ban kapható szuper tartósítószermentes gyümölcspüré, ebben a panna cottában egy barack-passion fruit-alma keverék van)
+ díszítésnek néhány szem sótlan pisztácia, és fél kezeletlen citrom héja
1. A tejszínt, a tejet, a nyírfacukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét egy lábasban elkeverem, felteszem fõni a vaníliarúddal együtt, majd folyamatos kevergetés mellett felforralom. 
2. Miután felforrt, leveszem a tûzrõl, kihalászom a vaníliarudat, és a tejszínes alaphoz adom a szilárd zselatinlapokat. 
3. A zselatinlapokat kevergetéssel teljesen feloldom, végül hozzáadom a keverékhez a rózsavizet.
4. 4 db 2 dl-es pohárba vagy formába 2 ujjnyi vastagon gyümölcspürét kanalazok, erre öntöm óvatosan a kissé kihûlt alapot, és legalább 3-4 órán át a hûtõben szilárdítom. Ha nem szeretnénk, hogy bõrösödjön a teteje, átlátszó fóliával fedjük le. Én valamiért nagyon szeretem, ha a pudingok vagy panna cotta tetején a vékony "bõrt", úgyhogy sosem borítom be. 
5. Amint a krémek megszilárdultak, egy éles késsel néhány szem pisztáciát feldarabolok, és kezeletlen citromhéj társaságában a poharak tetejére rendezgetem. 
 
blogra2_pannacotta.jpg
Éljen 2014, éljenek a könnyed desszertek!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... https://bebicsirke.blog.hu/2014/01/07...

sponsored links

Keres?s