Rókagombás krumpli krémleves
sponsored links
A tegnapi csíkszeredai Pityókafesztiválon többek között az alábbi levest is elkészítettük. Szárított gomba helyett szarvasgombával készült, érdemes úgyis kipróbálni, annyi hozzáfûznivalóval kiegészítve, hogy a szarvasgombát csak amikor elkészült a leves akkor reszeljük hozzá és nem fõzzük.
Rókagombás krumpli krémleves
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg krumpli, 3-5 dkg szárított gomba, 1 fej vöröshagyma vagy póréhagyma, 3 evõkanál vaj, 2 dl tejszín, õrölt szerecsendió, zöldpetrezselyem, só és fehér bors; a tetejére: rókagomba, vaj, macalik fûszerkeverék.
Elkészítése: A fûszergombát beáztatjuk vízbe fél óráig, majd lecsepegtetjük. A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, a hagymát megtisztítjuk és darabokra vágjuk, majd e kettõt együtt sós vízben megfõzzük. Amikor majdnem puha, ízesítjük borssal, fûszergombával és szerecsendióval. A vajjal együtt összeturmixszoljuk. Tejszínnel és apróra vágott zöldpetrezselyemmel dúsítjuk és összeforraljuk. A rókagombát megtisztítjuk, majd felvágjuk, vajban megpároljuk, macalik fûszerkeverékkel és sóval ízesítjük. A levest a rókagombával tálaljuk.