Részeges hájas tészta

2014-02-06

sponsored links



Rengetegféle hájas recept van itt is ott is , gondoltam megpróbálok egyet magamtól. Ebbõl is abból is szemezgetve készült el ez a recept. Nagyon jó réteges tésztát kapunk. Ja és miért is részeges? Elsõsorban, mert sós rúd készült belõle és bárhogy is sütöttem sikeresen eldõltek. Nem csodálom, hiszen a tésztájában jó kis házi pálinka van. Igen , alkohol van benne, meg ecet is és amikor kisül nem is lehet érezni. Kicsit zsírosnak tûnik, de ettõl lesz szép réteges. A háj mennyiségén lehet csökkenteni , így csökken a zsírtartalma is. Ez most sósnak készült, de lekvárral is finom lehet, sõt krémes lapnak is kiváló.

Hozzávalók: 
1 kg finomliszt
80 dkg darált háj
2 tojás
4 ek tejföl
4 ek házi pálinka
4 ek 10%-os ecet
4 tk só
víz

A hájon kívül minden hozzávalót összegyúrunk lágy tésztának. Puhának kell lennie; leváljon a kezünkrõl és ne ragadjon. Kinyújtjuk  téglalap alakúra, majd megkenjük a háj felével. Jöhet a hajtogatás. Ki ki ahogy szokta, aki meg nem ismeri rengetegféle módszer van már a neten lehet abból szemezgetni. Vagy kérdezzük meg a nagyitól, anyutól, szomszédtól..... Én most éppen úgy készítettem, hogy a tészta feléhez behajtottam jobbról-balról, majd fentrõl le a kétharmadáig és lentrõl fel az egészre. Ezután pihent, hát hogy mennyit? ( kb 1 óra, de lehet elég neki fél is) ki tudja közben mást csináltam :), a lényeg hogy úgyis érezzük hogy mikor engedi a tészta , hogy dolgozzunk vele. Ezután ismét nyújtás , a maradék háj rákenése és hajtogatás. Végül még egyszer hajtogattam, összesen 3 hajtás kell , akkor biztos réteges lesz.


     
  Na ez az alaptészta , ezt kell kinyújtani amennyire csak tudjuk és vagy sósnak, vagy édesnek  220 fokon elõmelegített sütõben pirosra sütni.
Amint látjátok nem kell megijedni ha eldõlnek , hiszen ez részeges hájas :)




Folytats a blogon ... lorencukraszda.blogspot.com/2014/02/r...

sponsored links

Keres?s