Répás pogácsa

2014-07-02

sponsored links



Ha egy répás receptre bukkanok, rögtön megragad valamiért. Eddig akármilyen sütiben próbáltam ki, mind isteni lett. Csak édes süteményekben használtam, de ennek a pogácsának nem tudtam ellenállni. Nem is kellett csalódnom, mert eddig ez a legfinomabb, amit sütöttem, erõsen elgondolkodtat, hogy kenterbe veri-e a mindenki-kedvence sajtos pogácsát. Az illata isteni, finom omlós, a répától kissé édeskés, de mégis sós rágcsálnivaló. Kiadós és egészséges.
Már találtam is egy újabb nagyon izgalmasnak tûnõ ötletet: a céklás-diós pogácsát.

Hozzávalók kb. 66 db-hoz:

  • 300 g tk. tönkölyliszt (191,7 g CH)
  • 200 g búza finomliszt (150,8 g CH)
  • 125 g margarin
  • 250 g reszelt sárgarépa (20 g CH)
  • 1 tojás
  • 1/2 ek só
  • 25 g friss élesztõ (2,45 g CH)
  • 200 ml tej


A liszteket elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a répát, a tojás sárgáját, a sót és a langyos vízben elkevert élszesztõt. (Persze, mint minden kelt tésztába, ebbe is kell egy csipetnyi cukor, de én kihagytam belõle. Mióta diétázom, a magam által készített ételekben még a legkisebb mennyiséget is igyekszem elkerülni. Az élesztõs kenyereimre alapozva mertem "kifelejteni" a pogácsából, mert ott is csak el kell keverni a vízben, és már öntjük is a liszthez. Akármilyen furcsának, vagy szokatlannak is tûnhet, nagyon szépen megkelt a tészta.)
Puha tésztát kell kapnunk, de ha szükségesnek érezzük, nyugodtan tehetünk bele még tejet, vagy lisztet (nekem pont jó lett).
Lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságúra ( és lehetõleg szögletesre) nyújtjuk. Gondolatban függõlegesen három részre osztjuk. Az alsó harmadát felhajtjuk, és ráhajtjuk a felsõt. A két oldalát a tészta közepéig hajtjuk vissza. Letakarjuk, és fél óráig kelni hagyjuk.
Ezt a lépést még kétszer megismételjük.
A következõ alkalommal kb. 1-2 cm vastagságúra nyújtjuk, és egy 4 cm átmérõjû pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütõpapírral bélelt tepsire (2 gáztepsit töltött meg) sorakoztatjuk, és a tetejét megkenjük a megmaradt tojásfehérjével.
180 fokra elõmelegített sütõben 20-25 perc alatt addig sütjük, amíg a teteje egy kicsit meg nem pirul.



Én csak egy fél adagot csináltam, eredetileg 1 kg lisztbõl kellett volna készíteni, de még jól is jártam, mert nyújtás közben épphogy elfért a nyújtólapon.
Így a recept összesen 372,95 g CH-t tartalmaz. Mivel nekem 66 pogácsám lett, az darabonként 5,65 g CH.

Sokszor találkozok vele, hogy a répás sütikre furcsán néznek az emberek, de igazán megéri kipróbálni, ahogyan ezt is, mert mennyei finom! :)


Folytats a blogon ... pcovalisfinoman.blogspot.com/2014/07/...

sponsored links

Keres?s