Répatortás cake pops

2014-08-11

sponsored links

































Kicsit megkésve, de nálam is beköszöntött a cake pop õrület, hála drága barátnõimnek, akik születésnapomra megleptek egy cake pop sütõ formával, bizony, már ilyen is létezik!
Elõször nem is tudtam értelmezni a szettet, ezért inkább utána olvastam a témának.  Mint kiderült, nem csak kézzel, golyót formázva lehet sütinyalókát készíteni, hanem bármilyen tésztából gömböket lehet sütni, egy ilyen sütõforma segítségével. Ez lényegében egy két részbõl álló, félgömböket tartalmazó forma, aminek az egyik felébe belekanalazom a tésztát, a másik felét ráteszem, és a tészta sütés közben belekel a felsõ félkörbe, így a végeredmény egy gömb lesz. De a legegyszerûbb, ha egy videót mutatok róla, mondjuk ezt.
Minél többet olvastam ezekrõl a mutatós sütinyalókákról, annál jobban megtetszett a dolog, hihetetlen, mennyi félét lehet készíteni, nem csak ízesítésben, hanem formailag is. Néhány egyszerûbben elkészíthetõ, ötletes formát ki is néztem magamnak, lásd itt.
A cake pop egyébként Amerikából ered, 2008-ban egy Bakerella nevû amerikai blogger készítette el elõször, és adott ki szakácskönyvet ebben a témában. Nem csak a gyerekek, a felnõttek körében is népszerû lett, hiszen színes, mutatós kis falatokat lehet így nassolni, egy unalmas szelet sütemény helyett :).
Próbaképpen a Csokis brownie receptemet sütöttem meg benne, étcsoki burokba mártva, ami finom lett, csak sajnos, hungarocell hiányában, nem nagyon tudtam stabilan megszárítani õket, így össze-vissza dõltek, és elég csúnya lett a felületük. A következõ alkalommal már hungarocellel felszerelkezve vágtam bele, így egész szépek lettek. A tésztát Nigella répatorta recepje alapján készítettem. 

Hozzávalók:
(kb. 24 darabhoz)
- A tésztához:
  75 g liszt
  1/2 tk. szódabikarbóna
  1/2 tk. õrölt fahéj
  1 csipetnyi só
  1 egész tojás
  75 ml napraforgó olaj
  60 g cukor
  75 g reszelt sárgarépa
  50 g durvára vágott dió
  1 narancs reszelt héja
  1/2 narancs leve
  vaj a forma kikenéséhez
- A csokimázhoz:
  400 g fehér csoki
  cukorgyöngy
  hungarocell
  nyalókapálca, saslikpálca vagy hurkapálca

Elkészítés:
A cukrot, az olajat és a tojást robotgéppel kikeverem, majd több lépésben hozzáadom a lisztet.
A szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a narancshéjat és a narancslevet is belekeverem, végül a reszelt répát és a durvára vágott diót is beleforgatom.
A cake pop formát kivajazom, az forma alsó részét színültig töltöm a tésztával, majd ráhelyezem a forma felsõ részét. 180 fokosra (gázsütõ 2-es fokozat) elõmelegített sütõbe teszem, kb. 12 perc alatt készre sütöm.
Amikor a tészta már kihûlt, a két részbõl álló sütõforma összeillesztése mentén keletkezett tésztafelesleget késsel levágom, hogy tökéletesen kerek sütigolyókat kapjak.
Egy kevés fehér csokit megolvasztok, a pálcikák egyik végét belemártom benne, majd egybõl bele is szúrom a golyókba.
A többi fehér csokit megolvasztom és temperálom. A cake pop-okat egyesével megforgatom a fehér csokiban, egy kanál segítségével az egész felületüket bevonom, majd óvatosan a tál pereméhez kocogtatva lecsepegtetem róluk a csoki felesleget. A csokival bevont nyalókákat hungarocellbe állítom.
Még mielõtt a csokoládé megdermedne, mindegyiket megszórom cukorgyönggyel, és visszaszúrom a hungarocellbe, amivel együtt negyed órára beteszem a hûtõbe.




Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/izharmonikus/...

sponsored links

Keres?s