Rántott szelet színes burgonyasalátával
sponsored links
Még tavaly elõtt vettem itt a portálon lila burgonya vetõmagot. Tavaly jószerével újabb vetõmagok lettek csak. Az idén - egyenlõre úgy néz ki - azért lesz némi lila burgonya termés... Legalább is ahogy megpiszkáltam a földet, már találtam szép nagy burgonyákat is. Õszig meg még van idejük nõni!:)
Nagyon szerettem volna már készíteni szép színes burgonyasalátát. A lila és a fehér színt nem találtam elég színesnek így nyár közepén, ezért harmadik színnek - édesburgonya híján - tettem bele sárgarépát.
Hozzávalók:25-30 dkg lila burgonya
50 dkg fehér húsú burgonya
2 db méretes sárgarépa
fokhagyma levél
só
bors
2 dl. olívaolaj
2 ek. dijoni mustár
snidling, esetleg más ehetõ zöldféle
2-3 ek. fehér borecet
2 gerezd fokhagyma
Elkészítése:A burgonyákat és a sárgarépát sós vízben puhára fõztem és hagytam kihûlni. Eközben összevagdostam fél-1 cm-es darabokra a fokhagymalevelet, és az egyéb hozzávalókból ízlés szerint vinaigrettet készítettem.
(A vinaigrette-mártásról azt írja a szakirodalom, hogy Az ecetes-olajos mártás a salátáknak és zöldségeknek leheletnyi fûszeres aromát ad. Alapszabály a vinaigrette készítésénél: egy rész savanyú anyaghoz (borecet vagy citromlé) négy rész olajat kell számítani. )Az elkészült vinaigrette öntetbe belenyomtam még a 2 gerezd fokhagymát és alaposan összeráztam. A kihûlt burgonyákat és sárgarépát megtisztítottam, majd egy edényben soronként leraktam. Minden 3. sorban megszórtam egy kevés vágott fokhagymalevéllel és megöntöztem 1-2 ek. vinaigrette-tel. Amikor a hozzávalók elfogytak, a maradék vinaigrettet a tetejére öntöttem és tálalásig hûtõbe tettem.
Tálaláskor a színes burgonyasalátát - egyéb híján - sndiglinggel díszítettem.
Még a citromgerezd hiányzik a képrõl... Azt külön kistányéron kínáltam.
Legközelebb nem felejtem el!:)