Rákóczi túrós lepény

2014-06-16

sponsored links

Rákóczi túrós névadója nem a fejedelem Rákóczi Ferenc, hanem Rákóczi János, Felsõleperden született cukrász és mesterszakács.

1

A legmagyarabb magyar desszert hiszen minden egyes hozzávalója megtalálható itthon és még csak a Dél-Amerikából származó csokoládéra sincs szükség hozzá. A lepény egyébként számos módon készül, sok neves cukrászmester célja, hogy Rákóczi túrós névvel csak az eredeti recept alapján készült süteményt lehessen illetni.

Rákóczi János 1912-tõl volt szakácstanuló a budapesti Nemzeti (Mágnás) Kaszinóban, majd néhány évi katonáskodás után ? 1919-ben jelentkezett a Vörös Hadseregbe, és annak összeomlásáig harcolt a románok és a (cseh) szlovákok elleni fronton ? 1920-ban visszatért oda, és Kedvessy Nándor mellett volt második szakács.

Rákóczi



Rákóczi túrós lepény


Hozzávalók: (20 közepes kocka)

45 dkg liszt
25 dkg vaj
10 db tojás
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
4 cs túró
? cs mazsola
2 evõkanál búzadara
20 dkg kristálycukor
4 evõkanál baracklekvár


Készítsd el a túrótölteléket. A túrót, reszelt citrom héj felét, 4 tojás sárgáját, vaníliás cukrot, mazsolát keverd össze.



Lisztbõl, vajból, porcukorból és 2 tojás sárgájából valamint a citrom reszelt héjának felébõl gyúrj tésztát. nyújtsd ki 7-8 mm vastagra és tedd tepsibe. 180 fokos sütõben süsd meg félig a tésztát.(a teteje el kezd pirosodni)
Vedd ki, kend meg baracklekvárral és tedd vissza 5 percre a sütõbe.
Ismét vedd ki és halmozd rá a túró tölteléket.
Tedd újra a sütõbe úgy 10 percre.

Közben elkészíted a tojáshabot. Én kétféle készítési módot írok le. Szerintem a második az egyszerûbb, de a cukrászok biztosan megdobálnak majd érte. Én azonban több mint 15 éve így csinálom és nekem bevált.

Készíts, a kristálycukorból cukorszirupot készítünk 1 dl vízzel. A cukrot a vízzel elkeverjük és erõs szálú cukorszirupot készítünk belõle. Na, ennek megállapítása a nehezebb. Beledugunk egy fakanalat és kiveszünk egy kicsit. Az ujjaink közé csippentünk belõle és nyitogatni kezdjük az ujjainkat. Ha szálasodik, akkor kész. Sokáig kell fõzni. Legalább 20 percig, nagyon óvatosan.
Készíts elõd a robotgépet a habverõ kanállal. A tojásfehérjéhez adjuk a cukrot és egy lábasban elegyítjük, majd feltesszük a tûzre és elkezdjük melegíteni. Mondom melegíteni, nem rántotta lesz belõle. Alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett melegítjük. Ha látod, hogy gõzöl egy kicsit már kész is van. Nem forraljuk és nem kozmáljuk oda. Lehúzzuk a tûzhelyrõl és robotgéppel habbá verjük. Kihûlésig keverjük. Kész is a hab.

A kész habot kend a túrós süti tetejére. Habzsákkal is csinálhatod. Tetejét rácsosan díszítsd meg és a rácsok közé csurgass baracklekvárt. Szórd meg porcukorral, told vissza a sütõbe és néhány perc alatt adj kevés színt a fehérjének. Vigyázz nagyon hamar barnul. Kész is a mesteri Rákóczi.






Folytats a blogon ... vacsinalam.cafeblog.hu/2014/06/16/rak...

sponsored links

Keres?s