Rácsos almás pite

2014-07-16

sponsored links

Beértek az elsõ nyári almák. Picit savanykásak, de attól függetlenül -Párom kérésére- finom almás süti készült belõle. Az alaprecept Anyukám almás pitéje, de az már szerepel a blogon Virágos almás néven, sõt már a tésztarácsozó hengerrel is formáztam Hálós almásat, ezért most kézzel sodort tésztával rácsoztam be a tetejét. Egy baj van csak vele, hogy nehéz kivárni, hogy meghûljön, már azon melegében ennénk :-)



Hozzávalók:
Tésztához:
*40 dkg liszt
*1 csipet só
*0,5 tasak sütõpor
*10 dkg porcukor
*1 citrom reszelt héja
*2 tojás sárgája
*12,5 dkg margarin
*1 dl tejföl

Töltelékhez:
*1 kg alma (feldolgozás elõtt mért súly)
*1 tasak vaníliás cukor
*1 kk fahéj
*10 dkg cukor (ízlés szerint vagy az alma édességének függvényében)
*1 ek darált keksz (esetleg búzadara vagy zsemlemorzsa)

Lekenéshez:
*2 ek tej

A tésztát összeállítjuk. A lisztet egy tálba mérjük, beleszórjuk a sütõport, a sót, a porcukrot. Elmorzsoljuk benne a szobahõmérsékletû margarint, belereszeljük a citrom héját. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt és könnyû tésztává dolgozzuk.
Az almákat meghámozzuk, a reszelõ nagy lyukán lereszeljük, a levét kicsavarjuk.
A gyümölcshúst egy tálkába téve meghintjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és jól összekeverjük.
A sütõt elõmelegítjük. Egy közepes méretû (20*34 cm) tepsit kikenünk egy kevéske margarinnal és megszórjuk liszttel.
A tésztát két részre osztjuk úgy, hogy alsó résznek vesszük az egész tészta 2/3-át.
Ezt lisztezett felületen a tepsi méreténél kicsit nagyobbra nyújtjuk, a sodrófára feltekerve a tepsibe fektetjük úgy, hogy a túllógó tésztarészbõl legyen egy kis pereme a sütinek.
Egy villával megszurkáljuk a tésztát. Megszórjuk kekszmorzsával.
Egyenletesen elsimítjuk rajta a tölteléket.
A maradék tésztából kisujjnyi vastag rudakat sodrunk és az almás töltelékre fektetjük rácsformát alakítva.
180 fokon 28 perc alatt hõlégkeveréssel megsütjük.
A sütõbõl kivéve lekenjük a felsõ tésztás rácsot tejjel, majd konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgõzölni.
Ha teljesen kihûlt, egy éles késsel szépen szeletelhetõ. Porcukorral meghintve kínáljuk.

Folytats a blogon ... aranytepsi.blogspot.com/2014/07/racso...

sponsored links

Keres?s