Rácos cukkini tejfölös-gombás lecsóval

2014-07-06

sponsored links

Az eredeti neve "Rácos padlizsán" volt, de mi nem szeretjük a padlizsánt semmilyen formában. A cukkinit azonban imádjuk, ezért az én egyetlenemnek a fejében megfogant az a gondolat, hogy mi lenne, ha padlizsán helyett cukkinit tenne bele. Nekem azonnal megtetszett az ötlet, így arra az elhatározásra jutottunk, hogy ezt fogja elkészíteni, aztán majd meglátjuk, hogy milyen lesz...


Elkészült, és finom lett. Nekem nagyon-nagyon ízlett, ezért megmondtam a feleségemnek, hogy ilyet nem most ettünk utoljára. Rábólintott, mert neki is ízlett. Reméljük, hogy nektek is ízleni fog...

Hozzávalók a Rácos cukkinihez:
- 60 dkg cukkini
- 60 dkg burgonya
- 4 evõkanál olaj
- 2 vöröshagyma
- 4 paprika
- 4 paradicsom
- 30 dkg csiperke gomba
- 1 csapott evõkanál fûszerpaprika vagy édes paprikakrém
- 1 mokkáskanál fûszerpaprika vagy csípõs paprikakrém
- 2 dl tejföl
- 1 evõkanál liszt
- oregánó
- bazsalikom
- konyhasó
- õrölt bors

Rácos cukkini elkészítése:
A cukkiniket hámozzuk meg, a végeiket vágjuk le, majd vágjuk nagyjából 5-7 mm-es szeletekre. Sózzuk, borsozzuk, esetleg oregánóval és bazsalikommal megszórhatjuk. Ezt követõen tegyük félre egy kicsit pihenni. A krumplit hámozzuk meg, vágjuk karikára, és sós vízben fõzzük meg. A hagymát, a paprikát és a paradicsomot tisztítsuk meg, majd vágjuk fél-egy centis kockákra (aki nem szereti a paradicsomhéjat az ételben, elõtte vágja be késsel, majd fél percre merítse forró vízbe, majd hámozza meg). A gombát mossuk meg, majd vágjuk fél centinél nem vastagabb szeletekre.

Ha megvagyunk az elõkészületekkel, akkor nekiállhatunk a tényleges fõzésnek. Egy magas falú serpenyõben kevés olajon pároljuk meg a cukkini karikákat, majd ha kész, szedjük ki õket egy tányérra. A serpenyõbe ezután mehet bele a hagyma, amit szalmasárgára dinsztelünk. Ezt követõen hozzáadjuk a gomba szeleteket, majd ezzel is pároljuk egy kicsit. Mikor a gomba már levet engedett, akkor hozzáadhatjuk a kockákra vágott paprikát és paradicsomot is. Az egészet összepároljuk kicsit, és ezután jöhet bele a fûszerpaprika, a paprikakrém, majd legvégül hozzáadjuk a kevés liszttel elkevert tejfölt, amivel kicsit besûrítjük az egészet. 3-4 négy percig még forraljuk, majd levesszük a tûzrõl (ha esetleg túl híg lenne, óvatosan hinthetünk rá még lisztet, ha azonban túl sûrû lenne, kevéske vízzel hígíthatjuk).

Ha készen van, akkor vegyünk elõ egy hõálló sütõtálat, és kenjük ki vajjal. Az aljára kezdjük el felváltva pakolászni a krumpli és a cukkini karikákat úgy, hogy kicsit fedjék egymást. Ennek a tetejére öntsük a tejfölös-gombás lecsót, majd végezetül tegyük be az egészet a 200 fokra elõmelegített sütõbe, ahol 15 perc alatt készre sül.

Amikor elkészült, tálalhatjuk kenyérrel, vagy anélkül. Akárhogyan is, de mindenképpen egy nagyon finom egytálétel a végeredmény. Cseppet sem bántuk meg, hogy padlizsán helyett cukkinivel készítettük. Mindenkinek jó étvágyat kívánunk hozzá. :-)

Folytats a blogon ... eztfaldfel.blogspot.com/2014/07/racos...

sponsored links

Keres?s