RÉTEGES TORTA.... NEKEM

2014-02-16

sponsored links












Ünnepelünk, de csak szerényen. Ma van a születésnapom. Az elsõ olyan, hogy nincs sürgés-forgás a konyhában és lázas készülõdés.  Helyette óriás ûr és szívmagány. Hiányoznak. Õk. A szüleim... Milyen jó volt régen készülõdni, hajnalban kelni, piacra menni, bevásárolni a csupa friss hozzávalókat, utána meg neki állni, fõzõcskézni a konyhában... Aztán a fõzés végeztével átöltözni, szépen megteríteni és várni õket, boldogan... Ez már csak emlék. Szép emlék. Azért volt most is ünnepi ebéd, finom és bõséges. A gyerekeim és az én Jancsim felköszöntöttek, a tortát viszont én sütöttem, magamnak. Egyszerû lett, de finom. Nem krémes, nem habos, így mindenki tudott belõle enni. Boldog Szülinapot Nekem!


Hozzávalók egy 24 cm-es tortához: 6 db. tojás, 1 1/2 csésze liszt, 1 csomag vaníliás pudingpor, 22 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 10 dkg vaj, 3 evõkanál keserû kakaópor, 1 mokkáskanál sütõpor, 5 evõkanál tej, 20 dkg étcsokoládé, 2 kanál olaj. Díszítéshez: csokoládé bon-bon.



A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat habosra keverjük a kétféle cukorral és a vajjal. A lisztet elkeverjük a pudingporral, a sóval, majd apránként a tojásos masszához keverjük a tejjel felváltva.  A fehérjéket kemény habnak felverjük, majd beleforgatjuk a tésztába. Elfelezzük a masszát és az egyik részébe belekeverjük a kevés vízzel kikevert keserû kakaóport. Sütõpapírt teszünk egy 24 cm-es kapcsos tortaformába és elkezdjük a torta sütését. Elõször a kakaós tésztából kenünk a sütõpapírra 4 kanál masszát, amit kerekre igazítunk és máris mehet az elõmelegített, 200 C-os sütõbe. 4-5 percig sütjük, majd kivesszük és teszünk a kakaós rétegre 4 kanál fehér masszát. Ezt is 4-5 percig sütjük. Majd így tovább, amíg a masszák el nem fogynak. Mikor megsült a torta, kivesszük a sütõbõl és kihûtjük. A csokoládét vízgõz felett felolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat, majd rákenjük a torta tetejére. Hûvös helyen megdermesztjük, majd a bon-bonnal feldíszítve tálaljuk. Egyszerû, de nagyon finom.






Illéskrisz Konyhája



Folytats a blogon ... illeskriszkonyhaja.blogspot.com/2014/...

sponsored links

Keres?s