Rusztikus krumplis kenyér

2014-08-10

sponsored links

Nem túl gyakran készítek kenyeret, de mostanában jobban kedvelem az öregtésztával dagasztott fajtákat. Igaz, hogy így több idõ alatt készül el, de finomabb, kevesebb élesztõt igényel. A krumplitól igazán puha. A mostani végeredmény egy 1137 g-os ropogós héjú, puha bélzetû rusztikus kenyérke.


Hozzávalók:
Öregtésztához:
*15 dkg kenyérliszt (BL80)
*0,3 dkg friss élesztõ
*0,9 dl víz
Kenyérhez:
*20 dkg megfõtt, áttört krumpli (3 kisebb darab)
*a fenti összes öregtészta
*50 dkg kenyérliszt (BL80)
*1 púpos tk só
*1 dkg friss élesztõ
*2,4 dl krumpli fõzõlé

Az öregtésztát elõzõ este összeállítjuk. A lisztet egy tálba szórjuk, belemorzsoljuk az élesztõt, ráöntjük a langyos vizet és jól összedolgozzuk.
Letakarva egy éjszakát a konyhapulton hagyjuk pihenni. Ez 10-12 óra.

A megtisztított, apró kockára vágott krumplit puhára fõzzük, leszûrjük, a fõzõlevet felfogjuk és a zöldséget alaposan áttörjük.
A lisztet egy tálba öntjük, elkeverjük a sóval, belemorzsoljuk az élesztõt, hozzáadjuk a darabokra tépkedett öregtésztát, a langyosra hûlt krumplit és lassan adagoljuk a meleg, de nem forró fõzõlevet.
Ha a tészta nagyon ragadna, adhatunk hozzá 1-2 tk lisztet.
Alaposan kidagasztjuk.

Lefedve, meleg helyen kb. 45 percet kelesztjük.
Ezután lazán átgyúrjuk a tésztát. Visszarakjuk a tálba kelni további 20 percet.
A sütõt elõmelegítjük maximális hõfokra (nálam 250 fok) egy nagyméretû, fedeles jénaival a belsejében. (Az enyém egy 8 literes kacsasütõ.)
A második kelesztés végén a jénait kiemeljük a sütõbõl, kikenjük vékonyan olajjal, megszórjuk liszttel.
Lisztes kézzel a megkelt tésztát átemeljük a jénaiba.
Ráhelyezzük a jénai fedelét, a sütõbe toljuk.

10 percig a maximális hõfokon (250) sütjük, majd mérsékeljük 200 fokra.
35 perc sütés után egy kis edénykébe vizet teszünk a sütõ aljába és levesszük a jénai fedelét.
További 15 percet sütjük.
Végül kiemeljük a jénaiból és rácson hagyjuk teljesen kihûlni.


Folytats a blogon ... aranytepsi.blogspot.com/2014/08/ruszt...

sponsored links

Keres?s