Rugelach (csokol?d?s-di?s-narancsos)

2023-12-17

sponsored links

 

 


 
?gy t?nik, id?n adventkor n?lam az apr?s?tem?nyek ker?lnek el?t?rbe, ami nem is baj, mert ?n jellemz?en szeletes s?tem?nyeket, tort?kat k?sz?tek. Pedig a falatnyi ?dess?gek igaz?n cukik ?s mutat?sak tudnak lenni. R?ad?sul, ha az ?nnepekre t?bbf?l?t is k?sz?t?nk, akkor kedv?nkre v?logathatunk k?z?l?k, ?s hol ilyet, hol olyat kapkodhatunk ki a t?lb?l. :D M?g egy torta- vagy s?tem?nyszelet mennyis?gre m?gis csak t?bb, ?s n?melyik annyira t?m?ny, hogy sokszor b?ven el?g bel?le egyetlen szelet. Persze, ennek ellen?re gyakran el?fordul, hogy m?gis ?csing?zva sand?tunk egy m?sodik szelet ir?ny?ba, de m?r k?ptelenek vagyunk megbirk?zni vele.
Sz?val a k?l?nf?le fajt?j?, ?llag? ?s ?zes?t?s? apr?s?tik k?z?l, a m?ret?knek h?la, t?bbet is bekebelezhet?nk, ?s mi?nk az ?lm?ny, hogy egym?s ut?n sokf?l?t k?stolhattunk. :)
Rugelachot m?r csin?ltam egyszer ?vekkel ezel?tt, de borzalmas eredm?nnyel: s?t?s k?zben gyakorlatilag sz?tfolyt. Tudtam, hogy egyszer ?jra nekifogok, ?s akkor majd jobban odafigyelek. Most, ?vekkel k?s?bb t?nyleg nagyon koncentr?ltam! :D
A lengyel eredet? rugelach egy?bk?nt hagyom?nyosan ?leszt?vel ?s tejf?llel k?sz?l, de m?ra egyszer?s?d?tt a receptje: az ?leszt?mentes t?szt?ba t?bbnyire kr?msajtot tesznek. Erre a s?tire is igaz, hogy ah?ny h?z, annyi szok?s, ?gy azt sem k?vezhetik meg, aki kr?msajt helyett mascarpon?t haszn?l. S?t, a kifli t?ltel?ke is sokf?le lehet.
N?lam ez az al?bbi rugelach recept abszol?t j?l m?k?d?tt, ?s a magam sz?j?ze szerint alak?tott t?ltel?k is j?l vizsg?zott. M?r csak az?rt is, mert a mostani narancsm?ni?mnak k?sz?nhet?en ez a s?ti sem szenved hi?nyt bel?le. :D Szerintem igaz?n j? ?tletnek bizonyult ezzel is b?v?teni az apr?s?tis reperto?romat. :)

 


Hozz?val?k 24 darabhoz:

a t?szt?hoz:
25 dkg finomliszt
18 dkg vaj
15 dkg mascarpone vagy Philadelphia kr?msajt
8 dkg porcukor
1 mk. s?

a t?ltel?khez:
10 dkg ?tcsokol?d?
4 dkg vaj
3 dkg porcukor
10 dkg di?b?l
6 dkg kand?rozott narancsh?j
1 bio narancs reszelt h?ja

a ken?shez:
1 toj?ss?rg?ja
1 ek. tej

a narancsos sziruphoz:
3 ek. frissen facsart, ?tsz?rt narancsl?
2 ek. cukor

elk?sz?t?s:
  1. A lisztet elvegy?tj?k a porcukorral, a s?val, ?s ?sszemorzsoljuk a felkock?zott, hideg vajjal. K?zi mixerrel beledolgozzuk a mascarpon?t, majd a t?szt?t enyh?n lisztezett munkalapon gyors mozdulatokkal sima fel?let? t?szt?v? gy?rjuk.
  2. Kett?vessz?k, mindkett?t g?mb?ly?re form?zzuk, majd ellap?tjuk, ?s folpackba csomagolva 30-60 percre h?t?be tessz?k.
  3. Am?g a t?szta pihen, a felapr?tott csokol?d?t a puha vajjal ?s a porcukorral v?zg?z f?l?tt felolvasztjuk. F?lretessz?k h?lni.
  4. A di?t ledar?ljuk (ha k?ses apr?t?val dolgozunk, hagyhatjuk kicsit darabosabbra), ?s belereszelj?k a narancsh?jat.
  5. A sziruphoz a narancsl?t a cukorral tejki?nt?be tessz?k, ?s szirup ?llag?ra forraljuk. Hagyjuk kih?lni.
  6. Az egyik t?sztadarabot gyors mozdulatokkal kicsit ?tgy?rjuk (hogy ny?jt?s k?zben a sz?le ne repedezzen), majd g?mb?ly?re form?zzuk, ?s lisztezett munkalapon 30 cm ?tm?r?j? k?rlapra ny?jtjuk.
  7. Megkenj?k a csokol?d? fel?vel, ?s r?sz?rjuk a fele mennyis?g? dar?lt di?t, valamint a kand?rozott narancsh?jat. A t?sztalapot pizzav?g?val 12 cikkre szelj?k, ?s mindegyiket felg?ngy?lj?k. Ugyan?gy j?runk el a m?sik t?szt?val is.
  8. A kis kifliket s?t?pap?rral b?lelt tepsikre sorakoztatjuk, a tetej?ket lekenj?k tejjel kevert toj?ss?rg?j?val, ?s el?meleg?tett s?t?ben egym?s ut?n megs?tj?k.
  9. A m?g forr? kifliket megkenj?k narancsos sziruppal, tortar?csra szedj?k, ?s ?gy hagyjuk kih?lni.
s?t?si h?fok: 190?C
s?t?si m?d: alul-fel?l s?t?s (k?z?ps? s?n)
s?t?si id?: kb. 18 perc

Tipp:
A di?t ?s a kand?rozott narancsot c?lszer? ?gy r?sz?rni a csokival megkent t?szt?ra, hogy a k?r k?zep?t szabadon hagyjuk, mert a kiflik cs?csk?n?l jobb, ha nincs t?ltel?k, ?gy ui. felteker?skor nem potyog ki bel?le.
A feltekert kifliket s?t?s el?tt c?lszer? annyi id?re h?t?be tenni, hogy egy kicsit visszadermedjenek.
Ebb?l a t?sztamennyis?gb?l 32 db rugelachot is k?sz?thet?nk.

Megjegyz?s:
Mivel ?n gyors egym?sut?nban k?sz?tettem a k?t tepsi kiflit, ez?rt a 2. adagra ?h?t?z?s? helyett ny?jt?skor r?nyitottam az ablakot, ?s a bet?dul? hideg leveg? a form?z?s ideje alatt v?gig h?v?sen tartotta a t?szt?t. :D
Az els? tepsi kiflit sajnos nem h?t?ttem vissza, r?ad?sul csak 180?C-on s?t?ttem (kereken 20 percig). Emiatt az kicsit alacsonyabb lett, ?s a sz?n?k sem volt olyan egy?ntet?en aranybarna. Sz?val meg?ri h?teni, majd magasabb h?fokon s?tni. :)
?n a 2. alkalommal kevesebb vajat (15 dkg-ot) haszn?ltam, ?s az eredm?ny ugyanolyan finom lett.


 


Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2023/12/rugel...

sponsored links

Keres?s