Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjal

2014-07-14

sponsored links

Igazából, nem is tudom eldönteni, hogy ezt most kenyérnek, vagy zsömlének nevezzem-e, mindenesetre nagyon finomra sikeredett. Kívül ropogós héj, melyre finoman rápirultak a magvak, puha, foszlós kenyérbelsõ, enyhe vajas-fokhagymás aromával. A tésztáját tekintve, egy kevés, világos rozsliszttel és joghurttal gazdagítottam, így egy kissé másabb íze lett, mint a megszokott fehér kenyér. Egyetlen szépséghibája talán annyi, mivel vajjal kentem, a magvak nem tudtak rásülni, ezért fogyasztásakor lepotyogtak róla. De ez szerencsére, nem rontott az élvezeti értékén.

Az íze egy kevés vajjal megkenve érvényesül csak igazán.

Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjalRozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjal

Hozzávalók:

0,5 dl napraforgó olaj

1 dl natúr joghurt

3 dl langyos víz

1,5 teáskanál só

1 teáskanál cukor

50 dkg kenyérliszt BL80

10 dkg világos rozsliszt

1 tasak szárított élesztõ

a tetejére:

2 dkg vaj

1 duci gerezd fokhagyma

3-4 evõkanál magkeverék

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit a fenti sorrendben beteszem a gépbe, dagasztó programon összedolgoztatom vele.

Természetesen, kenyérsütõgép nélkül is elkészíthetõ a tészta. Ha friss élesztõvel készítjük, egy kevés vízzel oldjuk fel az élesztõt úgy dolgozzuk össze a többi alapanyaggal.

Miután a tésztát jól kidolgoztuk, letakarva egy tiszta konyharuhával, hagyjuk, hogy duplájára kelni körülbelül 30 perc alatt.

Miután a tészta megkelt, óvatosan átdolgozzuk, átgyúrjuk, majd 5 percre letakarva hagyjuk pihenni.



Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjalRozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjal

Ezután a tésztát enyhén lisztezett munkafelületen 2,5 cm magasra nyújtjuk, egy 8,5 cm átmérõjû fánkszaggatóval, vagy egy ilyen széles szájú pohár segítségével köröket szaggatunk a tésztából és egy sütõpapírral kibélelt, kapcsos tortaformába (28 cm) helyezzük egymás mellé õket. A szaggatás mentén maradó tésztát szintén óvatosan összegyúrjuk és kör alakra megformázva a többi mellé tesszük. Én 10 db bucit készítettem.

Konyharuhával letakarva pihentetjük 20-25 percig, míg szépen megkelnek.

Míg a tészta pihen, addig a sütõt 200 fokra elõmelegítjük és párásítjuk.

Egy nagyobb gerezd fokhagymát nagyon apró lyukú reszelõvel belereszelünk a langyos olvadt vajba és jól elkeverjük. Miután a tészta megkelt, ezzel a fokhagymás vajjal megkenjük a tetejét és meghintjük a magkeverékkel.

Az így elõkészített tésztát betesszük az elõmelegített sütõbe és 200 fokon, 25-30 perc alatt szép pirosas barnára sütjük.

Rácsra téve kihûtjük és egy-egy bucit leválasztva fogyasztjuk.



Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjalRozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjal

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin?


Még több finomság:




Bagett a legegyszerûbb kenyértésztából
Bagett a legegyszerûbb kenyértésztából


DSCN9072 (1024x662)
Füstölt, fûszeres makréla saláta, almával, mézes-tormás joghurtos öntettel


Fehér kenyér
Egyszerû, házi kenyér


Epres-joghurtos reggeli
Túrós-kukoricapelyhes palacsinta, joghurtos málnával


DSCN8359 (1024x576)
Pillekönnyû, joghurtos édesburgonya (batáta) fánk




Folytats a blogon ... szilvasgomboc.cafeblog.hu/2014/07/14/...

sponsored links

Keres?s