Rozmaringos-narancsos pisztráng hollandi mártással

2014-02-26

sponsored links



És Hasselback krumplival, csak nem bírom a hosszú neveket...
A hollandi szósz tulajdonképpen a majonézhez hasonlít nagyon: tojássárgája plusz zsíradék, fûszerezés - és egy kis gõz: emiatt könnyû, enyhén habos lesz a végeredmény. Ez a finom pisztráng megérdemelte, és pont úgy lehet idõzíteni, hogy mikorra kész a mártás, épp megsül a hal és a hasselback is mellé, ugyanis csak frissen jó - így viszont rögtön tálalható.


Hozzávalók:
személyenként 1 darab pisztrán
1 nagyobb narancs, ( 4 vastagabb szeletre vágva, a két végébõl a lé kicsavarva a mártáshoz)
4+2 ág rozmaring
5 dkg vaj
só bors

-a mártáshoz:
10 dkg vaj
2 kisebb tojássárgája
2 kk.  narancslé
2 kk. hideg víz

 bors

A sütõt 200 fokra elõmelegítettem, a krumplikat megpucoltam, egy kanálba rakva 2mm-enként bevagdostam, kevés vajjal kentem, sóztam, borsoztam, sütõpapíron betettem a sütõbe. Elõkészítettem a pisztrángokat a sütéshez: megmostam, fejüket levágtam ( a gyerekeke szerint horrorisztikusan néz ki sütve a szeme, és tényleg), a hasukba tettem 1-1 ág rozmaringot és egy elfelezett szelt narancsot, belül sóztam picit õket. 20 perc után a krumplit kivettem, vajazott sütõpapírra melléjük fektettem  a pisztrángokat,  felül vékonyan rájuk szeleteltem a maradék kb. 4 dekányi vajat, megszórtam a két ágnyi felaprított rozmaringgal és további 20 percig együtt sütöttem a krumplival. 
A szószhoz a vajat megolvasztottam. (de csak langyos legyen) A tojások sárgáját, a vizet és csak pár csepp narancslevet egy kisebb fém tálban  habverõvel két percig vertem, majd gyenge gõz fölött újabb két percet kaptak. Ezután a tûzrõl lehúzva tovább vertem, és elõször csak  lassan cseppenként, intenzív keverés mellett adtam hozzá a vajat - épp úgy, mintha majonézt készítenék - késõbb lehet picit bátrabban, de vigyázni kell, ki ne csapódjon. A legvégén adtam hozzá a maradék narancslevet, és ízlés szerint a sót és kevés borsot.

Folytats a blogon ... piszke.blogspot.com/2014/02/rozmaring...

sponsored links

Keres?s