Rotiboy, mexikói kávés édes zsömle tangzhong technikával

2014-02-24

sponsored links








Igazi különlegességet hoztam most, a neve nem tudom miért mexikói, mert Malajziából származik. Nem elõször készítem, csak sosem volt idõ fotózni, elsõsorban Aranyembernek sütöttem elõször, de a fiúknak is nagyon ízlett.  Ha valaki nem szereti a kávé ízét, vagy például gyerekeknek lehet kávé helyett fahéjat, vaníliát vagy kakaót használni, én már azóta sütöttem fahéjas vaníliás ízben is és az lett Angi kedvence. Puha és foszlós vajjal töltött édes zsemle és rajta egy ropogós kekszszerû réteg, érdemes kipróbálni. A receptet itt találtam, csak nálam tangzhonggal készült.Tangzhong nélkül is meg lehet sütni, az eredeti receptben nincs benne, akkor több folyadékra lesz szükség. Én nagyon kedvelem ezt a technikát, gyakran használom, a blogon is található pár péksüti, amit így készítettem, az a csokis wassant volt, aztán késõbb készült epres és mákos wassant is, vaníliás sûrített tejes buci és karamelles kelt almák. De kenyereknél is szoktam alkalmazni és bármilyen péksütinél is alkalmazható. Mi is a tangzhong vagy water roux, ahogy a nyugati oldalakon nevezik? 1 rész liszt és 5 rész víz pasztává fõzve,  65 fokosnak kell lennie, én nem szoktam mérni, lehet látni, mikor jó. A tangzhongot elõször Yvonne Chen jelentette meg a Bread Doctor címû könyvben, azóta világszerte ismert lett ez a technika. Az így készült kenyerek nagyon puhák és levegõsek lesznek és napokig puhák maradnak. Ez így van valóban, aki még nem próbálta, érdemes egy próbát tenni.

Hozzávalók:
Tangzhonghoz:
1,25 dl víz
2,5 dkg liszt

A zsemléhez:
1,5 dl langyos tej
8 dkg porcukor (nálam por alakú erythritol)
1 tojás
tangzhong
pici só
kb. 0,5 kg liszt
12 gramm szárított élesztõ
4 dkg puha vaj

+ töltelék
10 dkg natúr vaj (nem sózott)

A kávés réteghez: (nálam az eredeti mennyiség fele készül, mert nekem az is elég szokott lenni)
10 dkg vaj
8 dkg cukor (nálam erythritol)
1 tojás + 1 tojásfehérje
10 dkg liszt
1 ek nescafe v. capuccino por
1 ek. kávélikõr (opcionális)
1 tk. vanília esszencia
1/2 tk. fahéj

A tangzhongot akár elõre is el lehet készíteni. A vizet és lisztet csomómentesre kevertem és egy kis edényben feltettem fõzni, közben kevergettem. Addig kell fõzni, amíg 65 C fokos nem lesz a massza, vagy, amíg kevergetés közben barázdákat tudunk húzni a masszába, olyan, mint egy sûrû rántás. Ekkor levettem a tûzrõl, átkapartam egy másik edénybe és letakarva hûlni tettem. Hûtõben 3 napig tárolható és felhasználható, de használat elõtt mindig érdemes szobahõmérsékletre melegíteni. A tésztához a puha vajon kívül az összes hozzávalót (a tangzhonggal együtt) bepakoltam a mixer táljába és bedagasztottam. A szárított élesztõt nem szoktam felfuttatni, de azt is lehet, ha valaki úgy csinálja, és friss élesztõvel is készíthetõ, akkor a langyos tejben elõször fel kell futtatni. A puha vajat kb. 5 perc dagasztás után adtam hozzá és még 5-10 percig dagasztottam, míg elasztikus, könnyen kezelhetõ tésztát nem kaptam, én a lisztet mindig fokozatosan szoktam adagolni, mert nem biztos, hogy kell az egész, de az is lehet, hogy több kell, gépi dagasztásnál általában több kell, mintha kézzel dagasztanánk. A tésztát langyos helyen duplájára kelesztettem, majd egyenlõ kis részekre osztottam. Hogy mekkorák legyenek, az attól függ, mekkora zsömléket akarunk sütni, lehet egész aprókat is, én általában 15-16 darabot készítek ebbõl a mennyiségbõl. A szétosztott tésztát egyenként sszegömbölyítettem és hagytam 10 percet pihenni, majd a kezemmel széthúztam õket és egy darabka vajat belecsomagoltam, úgy, mintha zsömlét formáznánk. Sütõpípros tepsire rakosgattam õket, távol egymástól, mert jó nagyra szoktak nõni sütés közben. Letakarva újra kelesztettem õket, kb. fél órát, addig elkészítettem a kávés réteget a tetejére. A puha vajat habosra kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a tojást, a fehérjét, majd a liszteté s többi hozzávalóz. Likõrt én nem szoktam bele tenni, de biztos nem rontja el, a nescafét is lehet erõs fõzött kávéval helyettesíteni, 2-3 evõkanállal, de akkor picivel több lisztet kell bele szórni. Simára kevertem az egészet, erõs zacskóba kanalaztam és hûtõbe tettem ,amíg a zsömlék meg nem keltek. A zacskót ollóval kivágtam és zsömlék tetejére nyomtam a krémet a képen látható módon, csak a tetejére kell, sütés közben ez lefolyik az oldalára. 200 fokra elõmelegített sütõben kb. 20 percig sütöttem õket, amíg szépen megbarnultak, ez sütõtõl is függ, ha picit tovább sütjük, akkor még ropogósabb lesz a külsõ réteg rajta. Langyosan egy csésze tejjel, kávéval nagyon finom, remélem tetszik és megsütitek ti is:)




Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)

Folytats a blogon ... trollakonyhamban.blogspot.com/2014/02...

sponsored links

Keres?s