Rosé & eper sorbet pisztáciás tölcsérben

2014-06-04

sponsored links



Gyümölcsfagyik esetében a nehezebb, zsíros tejszínes-mascarponés vagy fõzött változatok helyett inkább a frissítõ-gyümölcsös sorbet-kra szavazok. Ha már eperszezon, egy epres változatot hoztam, amit azért alaposan felturbóztam. Elõször is, az epret cukorral és balzsamecettel összesütöttem: így veszít a gyümölcs a víztartalmából, a cukor karamellizálódik, és szuper koncentrált gyümölcsíz lesz a végeredmény. A másik titok pedig az alkohol: víz helyett egy nagyon gyümölcsös rosét adtam a sült gyümölcspüréhez, ami egyrészt sokat javít a fagyi állagán, másrészt ízben is tökéletesen passzol az eperhez. A hab a tortán pedig a saját készítésû pisztáciás tölcsér volt :)



Hozzávalók:
Sorbet:
- 500 g eper (megtisztítva mérve)
- 4 ek. cukor
- 2 ek. akácméz
- 2-3 tk. balzsamecet
- 2 dl száraz rosé
Tölcsérek:
- 70 g tojásfehérje (kb. 2 tojásból)
- 60 g cukor
- 65 g liszt
- 25 g pisztácialiszt vagy finomra õrölt pisztácia (sótlan)
- 20 g olvasztott vaj

A sorbet-hoz az epret nagyobb darabokra-szeletekre vágom, megszórom a cukorral, meglocsolom a balzsamecettel és a mézzel, összeforgatom, majd 150 fokos sütõben kb. 20-25 percig sütöm.

A sült epret a levével együtt botmixerrel pürésítem, majd hozzákeverem a rosét. Teljesen kihûtöm a fagyialapot. A hideg fagyialapot fagyigépben kikeverem - így lesz a lehetõ legjobb a sorbet állaga. Ha nincs fagyigépünk, akkor félóránként botmixerrel keverjük át, miután a fagyasztóba tettük.



A tölcsérekhez a tojásfehérjét kikavarom a cukorral. Ehhez hozzákeverem a lisztet, majd az olvasztott vajat. Végül belekeverem a pisztácialisztet is. Ostyasütõ gépbe egy-egy púpos teáskanálnyi masszát adagolok, és kb. 3-4 perc alatt megsütöm. A forró ostyát a géphez adott tölcsérformára tekerve formázom. Készíthetünk ostyatálkákat is akár ostyasütõgép nélkül, a sütõben, errõl ebben a posztban írtam. Ebbõl az adagból kb. 10 tölcsér lesz.



Az epersorbet-t a pisztáciás tölcsérekben tálalom. Amikor kikeveri a fagyigép a sorbet-t, pont olyan állagú, hogy akár habzsákkal is lehet formázni-adagolni.

***

És még két nyári hangulatú kép a rosés epersorbet-ról, ezúttal tölcsér nélkül. A fotókat köszönöm Karsai-Diamant Líviának (Photoszíntézis)!





Folytats a blogon ... www.pralineparadicsom.hu/2014/06/rose...

sponsored links

Keres?s