Ropogós sült csirkeszárny

2014-07-02

sponsored links

Vegyétek úgy, hogy ez a bejegyzés a "férfi fõz (süt)" rovatba tartozik, hiszen Imi készítette ezeket a gyönyörû, ropogós sült csirkeszárnyakat. Most én tolmácsolom szavait, lediktálta nekem, mit hogyan csinált, így hitelesen tudom átadni nektek.

Mivel én nem szeretem a csirkeszárnyat, ezért õ szokta bepácolni, megsütni magának, egyszerre minimum 6-8 darabot. Az én feladatom maximum a köret elkészítése, mint ahogy legutóbb is az volt: petrezselymes krumplit kapott a hús mellé.


Hozzávalók:
- 8 db csirkeszárny
- kókuszolaj / étolaj / olívaolaj
- 2-5 gerezd zúzott fokhagyma
- só / ételízesítõ
- õrölt bors
- pirospaprika
- cayenne bors
- hot salsa szósz

A fenti hozzávalókból páclevet készítünk, ízlés szerint adagoljuk a fûszereket, ha valaki nem rajong a kókuszolajért sima étolajat vagy olívaolajat is használhat. Akik szeretik a csípõs ízeket, ne sajnálják belõle a cayenne borsot és a hot salsa szószt.

A csirkeszárnyakat egy tálba helyezzük és leöntjük a páclével. Jól összeforgatjuk, hogy mindenhol érje a húst.


A sütõt elõmelegítjük 180 fokra. Amíg melegszik, addig békénhagyjuk a csirkeszárnyakat. Azután átrendezzük egy sütõzacskóba a páclével együtt, majd átemeljük a lezárt zacskót egy tepsibe és megszurkáljuk a tetejét, hogy a forró gõz távozhasson belõle sütés közben.

Ha nincs otthon sütõzacskó, akkor sem kell kétségbe esni, mert simán egymás mellé fektethetjük a szárnyakat egy sütõtálban is. Ilyen esetben célszerû már a pácolást is ebben a tálban végezni, hogy megspóroljunk magunknak egy plusz mosogatnivalót.


A tepsit / lefedett sütõtálat az elõmelegített sütõbe toljuk és kb. 25 percig nem nyúlunk hozzá. Amikor már finom sült hús illat terjeng a konyhában, akkor (felvágjuk a sütõzacskót ha abban sütjük, és) villával vagy hústûvel leellenõrizzük, hogy megpuhult-e már a hús. Amennyiben nem, tovább sütjük lefedve.

Amikor már puha a hús, grill fokozatra tekerjük a sütõnket, a szaftjával meglocsoljuk a húst és visszatoljuk a sütõbe kb. 5-10 percre, amíg szépen megpirul. Vigyázat, nehogy elégjen!


A végeredmény: fûszeres, ízletes, kívül ropogós bõrû, belül omlós húsú csirkeszárnyak, amelybõl Imi frissen jó néhány darabot meg tud enni mindenféle köret nélkül.

Idõnként sörös páclevet is szokott készíteni a szárnyakhoz, na meg finom mártogatóskat ezekrõl is hírt adok majd. :)

Folytats a blogon ... kicsibors.blogspot.com/2014/07/ropogo...

sponsored links

Keres?s