Rongyos kifli

2014-06-03

sponsored links

Rongyoskifli

Hozzávalók:
70 dkg liszt
1 pohár kefir (175 g)
2 dl langyos tej
2 kk só
fél ek cukor
2 tojás
50 g friss élesztõ
30 dkg hideg vaj
A hozzávalókból a vaj kivételével megdagasztjuk a tésztát. Én a kenyérsütõ dagasztó-kelesztõ programját használtam erre a célra. Dagasztás után mindjárt kivettem és 1 órára hûtõbe tettem.
Ezután átgyúrtam, elosztottam 8 egyenrõ részre, gombócokká formáztam. minden gombócot egyenként jó vékonyra kinyújtottam (1-2 mm-re). Minden kinyújtott körlapra fagyos vajból reszeltem sajtreszelõvel úgy, hogy lehetõleg egyenletesen legyen a kör felületén.A vajat szemmértékkel igyekeztem úgy elosztani, hogy 7 tésztalapra egyformán jusson.Erre ismét kinyújtott körlap, arra pedig fagyos vaj. Így rétegeztem. A nyolcadik körlappal betakartam, ennek a teteje üres. Ekkor nyújtófával elnyújtottam a 8 rétegû tésztát. Én téglalappá, mert most azt akartam, hogy több kisebb kiflim legyen.
A téglalapot hosszában 4 cskíba vágtam, a csíkokat pedig háromszögekbe. A háromszögeket a szélesebb oldaluknál kezdve feltekertem kiflikké. Sütõpapiros tepsibe téve még 35 percet pihentek sütés elõtt.

Akkor lekentem tojással õket és 220 fokon kb. 40 perc alatt sült meg tepsinként. Nekem 2 nagy gáztepsiben 37 db kiflim lett ebbõl az adagból. Félidõben megfordítottam a tepsit, ekkor még kicsit megkentem a kifliket tojással és szezámmaggal meghintettem.
Megemlítem még, hogy két deszkán dolgoztam egyszerre, így volt célszerû. Egyiken elnyújtottam a körlapokat, másikon összeraktam õket.
Így készült

Gabojsza konyhájában akadtam erre a receptre, és nagyon megörültem, mert  kívánatosak a fotóján a kiflik, és egyszerûen elkészíthetõ.
Nem csalódtam benne! Gabojszának köszönöm a receptet!

Folytats a blogon ... tortafuggo.blogspot.com/2014/06/rongy...

sponsored links

Keres?s