Rizstorta

2014-01-15

sponsored links

Story

Ezt a receptet Gennaro Contaldo mûsorában láttam nemrég, és mivel liszt nélkül készült, igencsak felkeltette az érdeklõdésemet. Igaz 2 liter tejjel indul a hozzávalók rész ( a magyar fordítás szerint), tudtam, hogy nem lesz gond, mert ma már sokféle alternatíva van a tej problematikájára.
Én laktóz-, glutén- és tejfehérjementes verzióban gondolkozva a rizstejet választottam.
A többi már gyerekjáték :)
Az eredeti recept: így szól.
Az enyém meg így:

Hozzávalók


8 dl rizstej
1/citrom héja
10 dkg xilit
2 tk vaníliás xilit
csipet só
15 dkg rizottó rizs
3 tojás
1/2 narancs reszelt héja és leve
1-2 tk étkezési keményítõ
5 g kandírozott citromhéj
étcsoki



A rizstejet felteszem fõni a rizzsel, és zöldséghámozóval belepucolom a citrom héját és beleteszem a xiliteket, no meg a sót.
20-25 perc elteltével, mikor a rizs magába szívta a tejet félreteszem és hagyom szobahõmérsékletûre hûlni.
Ha meghûlt, kiszedegetem a citromhéjakat és belereszelem a fél narancs héját, belefacsarom a levét is.
Beleteszem a keményítõt is, valamint a kandírozott citromhéjat.
Szétválasztom a tojásokat és sárgáját belekeverem a rizsbe. Én itt nem használtam narancslikõrt 1., mert nem vagyok alkoholfogyasztó, 2., mert nem volt kéznél, de aki akar tehet bele ehhez a mennyiséghez kb. 1-2 evõkanálnyit.
A tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá verem és lazán keverem el a rizses masszával, mit ahogyan a piskótánál szokás.
Most jöhet a 24 centis tortaforma, én papírral bélelem és beleöntöm a tésztát. 180°C-on 40-50-percet sütöm, de inkább azt mondom tûpróbáig. Nem kell száraznak lennie, de azért süljön át!
Szobahõmérsékleten hagyom kihûlni, és a tetejét bevonom a csokoládéval. Díszítésként pedig vagy reszelek rá még narancshéjat, vagy teszek rá mintát az általam most favorizált kandírozott citromhéjból :)

Tippek, tanácsok

Hasonlít a mi rizskoch receptünkre, aki szereti a mazsolát (én nem) az tehet bele dögivel, mit az eredeti receptbe is, de nekem nagyon nem lelkesítõ gondolat ,mazsolát használni bele.

És hogy mivel?

Narancslakvárral, vagy akik fogyasztanak alkoholt, narancslikõrrel elkevert narancslakvárral.



Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/blogspot/GwKe...

sponsored links

Keres?s