Rizsgolyó Éci játékára utólag

2014-04-07

sponsored links


Rizsgolyó

A rizs jó, a rizs finom, egész Ázsia nem tévedhet! - írta Éci nem is olyan régen. Játékot hirdetett, õ volt a VKF. háziasszonya. Amire készültem lélekben. Ki is gondoltam, el is készült, aztán mégis lemaradtam bejegyzés híján.

Szokásos ámokfutás vette kezdetét a konyhában, agymenést kaptam, ötleteltem, ciccegtem, kínlódtam, végül azért csak összeeszkábáltam valamit, ami majdnem olyan, mint elképzeltem.

Gondoltam kissé átdarálom kávédarálón a sima rizst, úgy szebb lesz, gömbölyûbb a golyó, és hittem, majd hamarabb meg is fõ. Nem. Hagyjuk egyben. Már rotyog, lávázik, mégis apró roppanó szemcsék maradnak benne, a formázás katasztrófa. Tehát egyben marad, nem darál.

A meggyet csak simán használtam, pár csepp alkohollal ízesítve a levét, hogy zamatosabb legyen. A tejberizs nem nagyon kultiválja a lédús, sima héjú gyümölcsöt, csúszik, mászik, nem tapad, fõleg önmagához nem, ha felázik a levektõl. Legközelebb tuti ragacsos sziruppá fõzöm a lét, vagy talán keményítõvel fogom meg, hogy tapadós legyen, és kevésbé áztatós.

A csokireszelék. Utálja a hõt. Vagyis nem, nem utálja, viszont elalél tõle, lehetõleg ne piskótasütés közben akarjunk hempergetni a sütõ mellett, valamint õ szeret a nedvesebb, melegebb felülethez tapadni. Tehát nem várjuk meg, míg megcsináltuk az összes golyót, és csak utána hempergetünk, mert könyörgésre sem hajlandó elhagyni kényelmes kistálka - fészkét, nem és nem akar a már kihûlt, nem nedves golyókra tapadni. Egyesével kell tehát egy kis kukta segítségével, hogy ne kelljen gombóconként lemosni a csokit a kezünkrõl.

Azért ideírom mit használtam, hátha más ügyesebb. Nem írok pontos adagokat, baromira nem figyeltem rá, hány gramm ez, és mennyi az. Ami kell:

tejberizs, ahogy szeretjük, vaníliával, cukorral jó sûrûre fõzve
meggy valamilyen alkoholos cuccban, lehetõleg lecsöpögtetve, vagy ragacsossá téve (koktélcseri?)
csokoládé, ét, jó minõségû, lereszelve
türelem, és kitartás


Elhoztam, mert úgy tartotta kedvem, de ha rám hallgattok, nem szórakoztok a gombócokkal. Egyszerûen halmozd tálba a tejberizst, szórd rá a meggyet, amit elõzõleg alkohollal tettél bolonddá, netán a levét fél csomag vaníliás pudingporral szószossá varázsoltad, majd jöhet a csoki. Az íz kitûnõ, ezt már a fekete erdei tortáknál megtanultuk, itt is mûködik. Ne golyózz, mert begolyózol. :D

Dina világa a facebookon is elérhetõ, így biztosan nem maradsz le semmirõl! :)

Valamint minden édességet, desszertet kedvelõt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!

Folytats a blogon ... dinavilaga.blogspot.com/2014/04/rizsg...

sponsored links

Keres?s