Rizottó fügés sertésraguval
sponsored links
A tegnap sikerült 10 db szép érett lila fügét vennem, meg is készítettem, az alábbi finomság sikeredett belõle. Nagyon finom lett és természetesen különleges :) Észrevettem, mostanában több rizst eszünk, mint krumplit :)
Hozzávalók (4 személy részére): 60 dkg sovány sertéshús, 8 db érett lila füge, 1 hagyma, 1 dl rosé bor, só, bors, kevés olaj. A rizottóhoz: 2 borospohár rizs, 1 hagyma, 4 dkg reszelt parmezán, 1 dl fehérbor, 3 - 4 evõkanál frissen facsart zöldcitromlé, kevés citromhéj, 0, 5 liter húsleves, só, kevés olaj.
Elkészítése:
Hozzávalók (4 személy részére): 60 dkg sovány sertéshús, 8 db érett lila füge, 1 hagyma, 1 dl rosé bor, só, bors, kevés olaj. A rizottóhoz: 2 borospohár rizs, 1 hagyma, 4 dkg reszelt parmezán, 1 dl fehérbor, 3 - 4 evõkanál frissen facsart zöldcitromlé, kevés citromhéj, 0, 5 liter húsleves, só, kevés olaj.
Elkészítése:
- Elõkészítjük a ragu hozzávalóit: a falatnyi kockákra vágott húst, a fügét, a bort, a hagymát.
- A finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük a felforrósított olajon.
- A megdinsztelt hagymához hozzáadjuk a kockára vágott húst, sózzuk, borsozzuk, fehéredésig pirítjuk.
- A már kifehéredett húshoz hozzáöntjük a bort, hagyjuk, hogy teljesen elpárologjon, majd felöntjük 2 - 3 dl langyos vízzel, puhára pároljuk, ha szükséges a vizet pótoljuk közben.
- A fügét megmossuk, a szárát levágjuk, felszeleteljük.
- A megpuhult, zsírjára sült húshoz hozzáadjuk a fügét, 5 - 8 percig együtt sütjük.
- Elõkészítjük a rizottó hozzávalóit: a rizst, a hagymát, a parmezánt, a bort, a citromot.
- A finomra aprított hagymát a felforrósított olajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a rizst, folyamatosan kavargatva addig sütjük, míg a rizs kifehéredik.
- A kifehéredett rizshez hozzáadjuk a bort, sózzuk, addig fõzzük, míg a rizs teljesen beszívja a bort.
- Ezután fokozatosan adagoljuk a rizshez a húslevest, mindig csak annyit, amennyit pár perc alatt elfõ a rizs, így puhára pároljuk, végül hozzákavarjuk a parmezánt, a citromhéjat, a citromlevet, 2 - 3 percig lefödve pihentetjük.