Reform linzer :)

2014-06-29

sponsored links

A tavalyi évben kezdtem el a cukormentes házi lekvárokkal kísérletezni. Eddig kettõ az, ami nagyon bevált, és tökéletesen finom teljesen cukormentesen is: a meggy és a sárgabarack. Elõbbi receptjét korábban már feltettem, de asárgabarack még váratott magára. Most azonban, hogy itt a szezonja, ideje elõvenni a régi maszatos füzetemet és megörökíteni a receptet hozzá. Sajnos nem voltam elég rutinos, és a fõzési idõt nem írtam fel, de emlékeim szerint kevesebb idõ kellett neki, mint a meggynek és az epernek. És mivel egy lekvár akkor az igazi, ha méltó felhasználási módot is termetünk neki, hát jöjjön egy klasszikus a lekvár receptje mellé: a linzer. Méghozzá teljes kiõrlésû tönkölylisztbõl. A recept nem az enyém, nem is akarom learatni Ízbolygó babérjait, mert ez a recept tökéletes. A linzernek elképzelhetetlenül jól áll a tk tönkölyliszt. Szóval ettõl a recepttõl nem kell félni, mert egészséges és hihetetlenül finom. :) Kell ennél jobb párosítás? ;)

Teljes kiõrlésû tönkölylinzer házi sárgabarack lekvárral


Hozzávalok a sárgabaracklekvárhoz (4 literhez):
- 5 kg sárgabarack (mag és héj nélkül 3,25 kg tiszta gyümölcshús)
- 10 dkg nyírfacukor (opcionális, teljesen elhagyható)

A sárgabarackot leforrázzuk, majd pár perc után lehúzzuk a héját és kimagozzuk (a forró víz hatására szépen megpuhul elõre a barack). Egy nagy fazékban feltesszük fõni, emlékeim szerint elég volt neki másfél óra, de ebben nem vagyok már biztos. A végén hozzáadjuk a cukrot is és ha már elég sûrû, akkor alaposan kimosott üvegekbe töltjük és szárazdunsztban hagyjuk kihûlni. A vége felé vigyázni kell vele, mert a lekvár eléggé pöfög, és könnyen le is éghet, ha nem kavargatjuk idõrõl idõre.

Hozzávalók a tönkölylinzerhez (kb. 30 linzerhez):

- 30 dkg teljes kiõrlésû tönkölyliszt
- 25 dkg vaj
-10 dkg nyírfacukor por
- 1 tojás sárgája
-1/2 kk szódabokarbóna
- 2 dl házi sárgabaracklekvár

A lisztet elkeverjük a sütõporral. A vajat hozzáreszeljük egy nagy lyukú reszelõn, majd a cukorral és a tojássárgájával együtt tésztát gyúrunk belõle. Folpackba csomagoljuk és fél órát pihentetjük a hûtõben.Lisztezett deszkán kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk egy pogácsaszaggatóval. Sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük õket és 200 fokra elõmelegített sütõben megsütjük - nem kell neki sok idõ, ha jól emlékszem, elég volt 12 perc, de figyeljük a sütõt. Ha kihûltek, kiskanálnyi lekvárt teszünk a közepére és összeragasztjük õket.

Recept Ízbolygó oldalán: http://www.izbolygo.hu/teljes-kiorlesu-tonkolylinzer-malnaszosszal/

CH tartalom: 9,2 g CH/linzer (ebbõl 0,6 g gyors CH)
Kalóriatartalom: 108 kcal/linzer







Folytats a blogon ... flamcsi.blogspot.com/2014/06/reform-l...

sponsored links

Keres?s