Rebarbarás pite

2014-04-18

sponsored links

Van már rebarbara a piacon, amirõl mellesleg néhány évvel ezelõttig azt sem tudtam, mi az. Lövésem nem volt, hogy zöldség vagy mondjuk gyümölcs. Valami olyasmi volt a fejemben, hogy: hehe, re-barbara, tehát Barbara újra? (eh, bocs).

Pár éve dolgoztam vele elõször a konyhában. Igaz, ezzel is úgy vagyok, mint a medvehagymával. Nagyon szeretem, de szezonban nem nyomja el a többi alapanyagot. Párszor sütök, fõzök fele, aztán továbblépek. Ez a rebarbarás pite viszont isteni, még Mautner Zsófinál láttam anno a receptjét. Némi módosítással már többször elkészült.

Elõkészítés: 15 perc

Összeállítás/sütési idõ: 5 perc + 60 perc

rebarbaras_pite (20)



Hozzávalók (kb. 18 centis tortaformához):

a tésztához:

22,5 dkg liszt

15 dkg nagyon hideg vaj (érdemes kb. 5 percre betenni a fagyasztóba)

csipet só

10 g vaníliás cukor (én házit használtam, de a zacskós VANÍLIÁS, nem vanilin cukor is jó)

0,75 dl jéghideg víz (érdemes kb. 5 percre betenni a fagyasztóba)

a töltelékhez:

4 nagyobb szál rebarbara

5 ek. házi szamóca lekvár

1 vanília rúd kikapart magjai

1 ek. citromlé

kb. 12 dkg nádcukor (ha savanyúbb a rebarbara, mehet rá több cukor)

1,75 dkg étkezési keményítõ (ha nagyon sok levet ereszt a rebarbara, akkor lehet 2 dkg)

néhány levél citromfû, finomra aprítva

Összeállítottam a tésztát. A lisztet egy nagyobb keverõtálba tettem, hozzáadtam a csipet sót és a vaníliás cukrot. A vajat a sajtreszelõ nagy lukú oldalán a lisztes keverékhez reszeltem, majd az ujjaim között gyors mozdulatokkal összemorzsoltam. Ne babráljunk vele sokat, nem szabad túlságosan eldolgozni, maradjanak benne kisebb vajdarabok. Ezután hozzáöntöttem a jéghideg vizet, és annyira összedolgoztam, hogy éppen összeálljon a tészta. Egy laposabb korongot csináltam belõle és folpackba csomagolva fél órára a hûtõbe tettem.

Amikor a tészta kellõen megszilárdult, a sütõt elõmelegítettem 200 fokra alsó ? felsõ üzemmódban. Egy 18 centis tortaformát vékonyan kivajaztam. Elkészítettem a rebarbarás tölteléket is. A rebarbarákat meghámoztam, majd kb. 1,5  centis darabokra vágtam. Egy nagyobb tálba tettem, hozzáadtam a kikapart vanília magokat, a szamóca lekvárt, a cukrot és a finomra aprított citromfüvet. Meglocsoltam a citromlével, majd megszórtam a keményítõvel és alaposan összeforgattam. A keményítõ azért kell rá, hogy felszívja a sütés során keletkezõ levet.

A tésztából lecsíptem egy kis ökölnyit, a maradékot pedig két sütõpapír között kb. 3 mm vékonyra nyújtottam. Beletettem a tortaformába, egészen a forma pereméig. Az ujjaimmal elegyengettem, majd beleöntöttem a rebarbarát. Ha túl sok levet ereszt, nem öntsük bele mindet, mert a keményítõ ellenére is eláztathatja a tésztát. Ezután a maradék kis ökölnyi tésztát is vékonyra nyújtottam, kb. 1 centis csíkokra vágtam és berácsoztam vele a sütemény tetejét.

Nagyjából 1 óra alatt készre sütöttem. Hagytam teljesen kihûlni. Vanília fagyival, nem túl keményre felvert tejszínhabbal, mascarnonéval, de akár enyhén cukrozott zsíros tejföllel is isteni.

A facebook-on is megtaláltok, ha ide kattintotok.

Forrás: Chili&Vanilia

rebarbaras_pite (17)

rebarbaras_pite (13)


Innen is szemezgethettek





Karamell pite



Sült túrótorta karamellizált cukorral



Kék sajtos nudli



Bableves füstölt combbal




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/04/18/reb...

sponsored links

Keres?s