Rebarbarás gombóc
sponsored links
Csak egyszerû zsemlemorzsás nudlit szerettem volna készíteni mára, aztán krumplifõzés közben támadt egy ötletem: mi lesz, ha rebarbarával töltöm a gombócokat? Felhoztam 4 szál rebarbarát a kertbõl, levelét eltávolítottam, szárát megmostam és felaprítottam kisebb darabokra. Nem hántottam meg, mert azt olvastam a neten, hogy nagy kár ha meghámozzuk, mert pont olyan mint az alma: a héjában van a vitamin.
Hozzávalók 40 darabhoz:
1 kg burgonya, 350 g liszt, 3 tojás, 1 evk. disznózsír vagy 100 g vaj, pici só.
Továbbá 4 szál rebarbara, 250 g zsemlemorzsa, 100 g vaj, cukor, fahéj.
A burgonyát megmossuk és héjastól fõni tesszük. Miután megfõtt, még melegen meghámozzuk, áttörjük, vagy megreszeljük, hûlni hagyjuk.
A rebarbara szárakat megmossuk felaprítjuk.
Egy nagyobb edénybe sós vizet forralunk, amibe aztán a gombócokat kifõzzük.
Ha már meghûlt az áttört burgonyánk, összedolgozzuk a liszttel, a tojásokkal, a zsírral, meg egy kis sóval. Tésztánkat kettéosztjuk, felét deszkára borítjuk, rúd formájára alakítjuk, majd ujjnyi szeletekre vágjuk.
Mindegyik szeletkét tenyerünkben jól szétlapítjuk, egy-egy rebarbara darabkát teszünk a közepébe, jól megcukrozzuk, majd gömböket formálunk.
A gombócokat forró, lobogó, sós vízbe tesszük fõni egy pár percre, addig amíg feljönnek a víz felszínére. A zsemlemorzsát vajban megpirítjuk, ebben hengergetjük meg majd a kész gombócokat. Fahéjas cukorral még melegen tálaljuk.
Így járunk el a tészta másik felével is, de ha már a rebarbaránk elfogyott, kis nudlikat is készíthetünk.
A gombócokat forró, lobogó, sós vízbe tesszük fõni egy pár percre, addig amíg feljönnek a víz felszínére. A zsemlemorzsát vajban megpirítjuk, ebben hengergetjük meg majd a kész gombócokat. Fahéjas cukorral még melegen tálaljuk.
Így járunk el a tészta másik felével is, de ha már a rebarbaránk elfogyott, kis nudlikat is készíthetünk.