Rebarbarás-epres pitetorta.

2014-05-13

sponsored links




A rebarbara és az eper jó párosítás, mi nagyon szeretjük. (hasonló receptek itt megtalálhatóak) Már nagyon vártam, hogy elkezdjen érni az eper, és a rebarbara szárak is növekedésnek induljanak. Végre most mindkettõ készen állt arra, hogy egy finom sütemény készüljön belõlük. Elõször valami krémes-habos finomságra gondoltam, aztán mégis inkább egy szaftos tésztájú pitét sütöttem, most éppen tortaformában. Mivel azt szerettem volna, hogy gyümölcs ne csak a tészta tetején legyen, így rétegezve került a tortaformába. Elõször a fele mennyiségû tésztát öntöttem a formába, és kiraktam a gyümölcs felével, majd erre szintén tészta, és végül a maradék gyümölcs került. A sütõbõl kivéve langyosra hûtöttem a gyümölcsös-szaftos tésztát, majd porcukorral megszórva már tálaltam is. Egyszerû, de nagyon finom!!!







Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

30 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 ek barna cukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs sütõpor (8 g)
3 db tojás
1,5 dl tejszín
1 dl mogyoróolaj (v. étolaj)
10 dkg tejföl
1 citrom reszelt héja és leve
1 mk õrölt fahéj
30 dkg rebarbara
30 dkg eper








A rebarbarának vékonyan húzzuk le a külsõ részét, majd vágjuk fel kb. 2 centis darabokra. Ezután egy tepsit béleljünk ki sütõpapírral, majd tegyük rá a feldarabolt rebarbarát, és szórjuk meg a barna cukorral.

Ezután tegyük be elõmelegített sütõbe, és közepes hõmérsékleten 8-10 perc alatt pároljuk puhára, majd vegyük ki a sütõbõl, és hûtsük ki teljesen. (arra azért figyeljünk hogy szépen egyben maradjon párolás közben)

Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel.

Az porcukrot, a vaníliás cukrot, és az egész tojásokat kezdjük el habosra keverni.  Keverés közben adjuk hozzá az õrölt fahéjat, a citrom reszelt héját, és a levét, majd csorgassuk hozzá az olajat, a tejszínt, végül pedig kanalazzuk hozzá a tejfölt. (egy folyékony keveréket fogunk kapni)

A lisztet keverjük össze a sütõporral, majd szitáljuk hozzá a folyékony keverékhez. Ezután szintén robotgéppel keverjük alaposan össze, hogy egy sima masszát kapjunk.

A tortaformát béleljük ki sütõpapírral, (v. zsírozzuk, és lisztezzük ki alaposan) majd öntsük bele a fele mennyiségû tésztát. Simítsuk el egyenletesen, majd rakjuk ki a teljesen kihûlt rebarbara, és a feldarabolt eper felével.
Ezután öntsük rá a maradék tésztát, majd rakjuk ki a tetejét a maradék rebarbarával, és az eperrel.

Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük kb. 50 percig, tûpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem)

A sütõbõl kivéve pár percig hagyjuk a formában, majd helyezzük rácsra, és hûtsük ki.







 Tálalás elõtt ízlés szerint szórjuk meg a pitetorta tetejét porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.



Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2014/05/r...

sponsored links

Keres?s