Rebarbarás eperturmix

2014-04-17

sponsored links

Rebarbara?. nos, bevallom õszintén, eddig még nem volt hozzá szerencsém. Valahogy elkerült. Hallottam róla, de még sose ettem. Nem sétált velem szembe a piacon, nem kapott el, hogy hé te, vigyél haza. Aztán tegnap mégis történt valami, vásárolni voltunk, és Férj megállt a rebarbara elõtt, és kérdi, hogy hátezmegmi? :-) És akkor hopp, fél perc alatt a rebarbara a kocsiba került. Sütit is tervezek vele, bár fogalmam sincs mikor lesz erre idõm, de mindenképp kóstolásra vágytam. Ezért készült ma belõle turmix. Megkóstoltam nyersen, jó savanykás. Tehát a turmix erõsen barna cukorért kiáltott. Meg eperért, ami tegnap még olyan szépen mosolygott, ma pedig olyan bánatos lett, hogy gyorsan kell kezdeni vele valamit, mert jobb kedvre már tuti nem derül. Turmixot nagyjából mindenki tud készíteni, kivéve az, akinek nincs turmix gépe, vagy hasonló szerkezete :-) Így essen szó inkább a rebarbaráról, mint zöldségrõl.

rebarbarás eperturmix

Hozzávalók

1 darabka külsõ héjától megfosztott rebarbara

néhány szem eper

barna cukor

tej

Én botmixerrel dolgoztam, a felkockázott rebarbarát az eperrel és a cukorral pürésítettem, majd felöntöttem tejjel, és felhabosítottam. Kész.

Miért jó a rebarbara?

Magyarországon, ahol a friss zöldségek és gyümölcsök között számos vetélytársa akad, legfõbb erénye, hogy már kora tavasszal megjelenik, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, friss zöldség, aminosav-összetétele és -tartalma is hasznos. Jellegzetesen fanyar, savanykás ízét magas almasav-, citromsav- és oxálsav-tartalma határozza meg. 100 g rebarbara mindössze 16 kilókalóriát tartalmaz. Hasznos növényi rostokat tartalmaz, továbbá értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat. A vitaminok közül pedig bõségesen van benne A-, B1-, B2- és C-vitamin, valamint niacin. Ásványi anyagai közül kiemelkedõen sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén benne. Tovább?.

Hogyan fogyasszuk?

Étkezési célra csak a meghúsosodott levélnyél alkalmas. Fogyasztásánál is figyelembe kell venni egészségi hatásait: A rebarbarának két olyan összetevõje van, ami miatt fogyasztása mértékkel és óvatossággal javasolható: a már említett sóskasav (oxálsav) és az antrakinonok. Az antrakinon vegyületek fõként a levelekben találhatók, ezért csak a szárakat együk meg, a leveles hajtásrészeket bõséges ráhagyással vágjuk le.

Gyümölcshöz hasonlóan kompótnak, lekvárnak, szörpnek, ivólének, sõt bornak is használják tõlünk északabbra, ahol kevesebb gyümölcs érik be. Leginkább az almához hasonló, azt helyettesítõ étek. Levélnyele meglehetõsen rostos, ezért külsõ rétegét a spárgához hasonlóan mindig meg kell hámozni, majd célszerû 2-3 cm-es felvágni. Tovább?.

További hasznos információkat az általam használt forrásnál találhattok, a Házipatika oldalán!

Egyétek, igyátok, vigyétek! ;-)


Hasonló bejegyzések:




tejkaramell
Gyermekkor, jöjj vissza egy szóra?


DSCF5422_2
Gyümölcsök forralt boros-csokizuhataggal



Bazsalikomos limonádé


Vajbor
Vajbort a Három Seprûbe!




Folytats a blogon ... hahopihe.cafeblog.hu/2014/04/17/rebar...

sponsored links

Keres?s