Rama szelet (Szilvia margarinos szelet; Kedvenc szelet)

2014-01-03

sponsored links

Anyukám legfinomabb krémes sütije...

  
Rama szelet.

Nálunk nem igazán volt divat anno a nagy sütögetés, meg a töménytelen mennyiségû süti, amikor még gyerek voltam, ráadásul, mint azt már többször írtam is itt, anyukám nem is igazán volt az a nagy sütögetõs fajta. Volt azonban néhány olyan süti, amit minden jelesebb napra elkészített, közülük a legkedvencebb kedvencem ez a Rama szelet! J 

Érdekesség, hogy kerestem ilyen nevû sütit a neten, de nem találtam semmit, csak egy kedves Olvasó említette Szilvia szelet néven, Barbi pedig Mézes krémes néven ismerte? Aki esetleg ismeri ezt a sütit valamilyen más álnéven, az nyugodtan írja meg kommentben, mert kíváncsi vagyok!

A recept eredetérõl egyébként sajnos vajmi keveset tudok, s bár édesanyámat is kérdeztem, csak annyiban állapodtunk meg, hogy az idõk kezdete óta megvan ez a recept kézzel beírva a régi szakácskönyvbe, amibõl õ évtizedek óta süt? Így most egy igazán klasszikus, de olcsó süti receptje következik, amit ha egyszer megkóstol az ember, képtelenség abbahagyni! J

 
A sütit másnap lehet igazán szépen szeletelni.

Hozzávalók: (Egy 20 x 30 cm-es tepsinyi sütihez.)

(1) Tészta:                     (2)Krém                       (3) Csokimáz:
2 tojás                                         4 dl tej                                     1 diónyi margarin
2 dkg margarin                       4 púpos ek liszt                    3 púpos ek kristálycukor
10 dkg porcukor                    20 dkg cukor                        3 púpos ek kakaópor
1 nagyobb ek méz                  20 dkg margarin                 3-4 ek víz
1 kk szódabikarbóna            2 ek kakaópor
40 dkg liszt                               1 tk vanília aroma


A tészta sütése:
A tojásokat, margarint, porcukrot és mézet gõz fölött kihabosítjuk, majd ha meghûlt, belekeverjük a szódabikarbónát és a lisztet, melybõl gyors mozdulatokkal sima tésztát gyúrunk. A tésztát 3 felé osztjuk és egy 20 x 30 cm-es tepsi hátulján három lapot sütünk. A lapok alacsony hõfokon (kb. 170°C) is igen hamar megsülnek, vagyis folyamatosan figyeljük a sütést, mert 8-10 perc alatt kész is egy lap. Vigyázat, a lapok melegen igen könnyen törnek, ezért óvatosan csúsztassuk le õket a tepsirõl, nehogy megsérüljenek! Amíg a lapok hûlnek, összeállíthatjuk a krémet.

A csodás süti! 
Krém:
A lisztbõl és tejbõl kis lángon sûrû pudingot fõzünk, majd a még meleg pudingba azonnal belekeverjük a cukrot és vanília aromát. Amikor a lisztes puding kihûlt, keverjük hozzá az elõzõleg alaposan kihabosított margarint. (Ehhez a margarint már elõzõ este vegyük ki a hûtõbõl, így könnyebb lesz vele dolgozni és nem fog kiikrásodni a krémbõl.) Végül a krémet felezzük el, majd az egyik felébe keverjünk ízlés szerint kakaóport (kb. 2 evõkanállal). A kakaós krémet simítsuk az elsõ lapra, majd a fehér krémet a másodikra, amit lezárunk az utolsó lappal.

Máz:
A margarint olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a kakaóport és porcukrot, végül kanalanként keverjük bele a vizet. A mázat addig fõzzük kis lángon, amíg az már lassan folyik le az evõkanálról. Ha kissé kihûlt, simítsuk a sütemény tetejére.

A sütemény másnapa puhul meg, így addig sajnos keringenünk kell körülötte, bár néhány órával az elkészítés után már megpróbálhatjuk szeletelni! (Ha délután készül, akkor este már mindig eszek belõle egy-két kockával, mert nem lehet megállni, olyan fincsi!) JPróbáljátok ki, mert minden szempontból nagyon jó kis sütirõl van szó!

Szép napot, ildiKOKKI 

A sütim a Türkiz Platinum Apponyi-mintával díszített Herendi porcelánon. 


Folytats a blogon ... ildikokki.blogspot.com/2014/01/rama-s...

sponsored links

Keres?s