Rakott kelbimbó

2014-01-13

sponsored links

Eddig nem nagyon ettem kelbimbót, annak ellenére, hogy a káposztaféléket nagyon szeretem. Magdi oldalán láttam ezt a receptet és már mentem is  a zöldségeshez, annyira gusztának tûnt nála.

A kelbimbó nagyon egészséges, most olvastam róla, hogy a C vitamin tartalmának nagy részét fagyasztás és fõzés során is megõrzi. Ráadásul tartalmazza azokat a bizonyos aminosavakat – mind a 8-at – is, úgyhogy teljes értékû fehérjét tartalmaz, mint a hús.

Mexikói zöldség helyett, mehetne gomba, cukkini is, de akár lencsét is el tudok képzelni. kelbimbó helyett meg mehetne karfiol, brokkoli stb.

Szóval, kelbimbóra fel! :)

 

P1100549fél kiló kelbimbó

1 csésze rizs ( barna és basmati keveréke ) ( cappucinós )

4 ek fõtt mexikói zöldségkeverék

fél csokor újhagyma

1 g. fokhagyma

fél csésze szójatejföl

fél csésze rizstejszín

2 ek sörélesztõpehely

só, bors, olívaolaj

pár ek morzsa

- nem tudom kell-e “hámozni” a kelbimbót, én a külsõ leveleit mindenesetre leszedegettem

- négybe vágjuk, majd olaj és víz keverékén pici sóval megpároljuk. Ez kb. 10 perc. A végén nagy lángon meg is pirítjuk, így erõteljesebb az íze – egyébként nagyon finom.

- az újhagymát karikára, a fokhagymát apró kockára vágjuk, olívaolajon megpároljuk. Rádobjuk a rizst és 2x-es mennyiségû vízzel felengedve megfõzzük. Ha kész hozzákeverjük a mexikói zöldséget

- a tejszínt, a tejfölt és a sörélesztõt elkeverjük

- lerakjuk: egy jénait kiolajozunk, az alját beszórjuk morzsával. Jöhet a kelbimbó fele, a rizs, a maradék kelbimbó. A tetejét megkenjük a tejfölös szósszal, megszórjuk morzsával, majd meglocsoljuk olajjal.

Mehet a sütõbe: 180 C-on 30-40 perc.

Csípõssel, tejföllel tálaljuk.



Folytats a blogon ... veganya.wordpress.com/2014/01/13/rako...

sponsored links

Keres?s