Raffaello süti egy kis citrommal
sponsored links
Imádom ezt a kis fehér golyócskát! Régebben nagyon spéci technikám volt az elfogyasztására: foggal, nyelvvel leszedtem a külsejérõl a kókuszos krémet, aztán leharaptam az ostyagolyó egyik felét (lehetõleg nem azt, amelyikben a krém nagy része és a mandula volt), majd maradt a tömény krémes élvezet, egy szem mandulával és egy kis ostyával, csak úgy kísérõnek. Most már nem variálok ennyit, egyben bekapom, ?oszt kész.
Az inspiráció egy amerikai blogról jött, de annyira nem akartam túl citromos desszertet, és volt itthon még egy kis marék mandula is, úgyhogy gyorsan összeállt a fejemben a Raffaello sütisítése, egy leheletnyi citrommal.
Az elkészítése amúgy elég egyszerû, a tésztának csúfolt valamit az aljára (felvágósok nyugodtan meséljék mindenkinek úgy, hogy õk márpedig tésztát gyúrtak :p ) egy késes robotgép készíti, nekünk csak le kell nyomkodni a tepsi aljára. A citromos krémhez egy robotgép és egy tál kell, megszórjuk kókusszal, és már készen is vagyunk. A sütése, na az viszont stresszes volt. Figyelgettem a kis újoncot a sütõben, és pár perc elteltével azt láttam, hogy felfújódik, és majd? kiugrik a tepsi oldalán. Szentségelés, hogy basszus-nagyobb-tepsi-kellett-volna, na nem baj, majd maximum pohárkrémként végzi (az mindent megment, komolyan!), stb. Aztán elkezdett visszalapulni ? biztos megérezte a gyûlöletemet és megijedt ? , és a végére egész szépen nézett ki.
Hozzávalók (22 x 22 cm-es tepsihez):
13 dkg liszt
8 dkg vaj
8 dkg cukor
egy marék mandula (kb. 6 dkg)
3 kicsi tojás (vagy 2 db L-es)
18 dkg cukor
1 ek. házi vaníliás cukor (vagy 1 zacsi vanillincukor)
80 ml citromlé (én most felesben limot is használtam, nem érzõdött rajta, úgyhogy majd kipróbálom csak lime-mal)
1 tk. sütõpor
5 dkg kókuszreszelék
A lisztet, a hideg vajat és a cukrot késes robotgépben összekeverjük (vagy kézzel összemorzsoljuk). Ennek is olyan vizes homok állagúnak kell lennie. Ezt a keveréket lenyomkodjuk a sütõpapírral bélelt tepsi aljára. Ezt 175 fokon, 10-15 percig sütjük.
A krémhez a tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral felverjük. Hozzáadjuk a citrom/limelevet, sütõport.
A tésztára szórjuk a darált mandulát, amit én szintén a késes robotgépbe dobtam be.
Az elkészült citromos masszát a mandulás tésztarétegre öntjük, majd az egészet meghintjük kókuszreszelékkel.
Mehet a sütõbe, 175 fokon kb. 20 percig. Figyeljük, hogy a kókuszreszelék ne égjen meg. Én az idõ felénél kicsit lejebb vettem a hõfokot. Hagyjuk kihûlni (akár egész éjszakát is), mert csak akkor tudjuk igazán szépen szeletelni.
Nagyon finom, üde, de tömör sütike. Aki szereti a Raffaellot, próbálja ki, aztán küldje fel a fotót facebookra.
(Az ötlet innen van: http://www.mybakingaddiction.com/lemon-coconut-bars/)
Oreo-s sajttorta
Túró rudi pohárkrém piros bogyósokkal
Kókusztorta friss eperrel
Mandulás piskótatekercs trüffelkrémmel
Az inspiráció egy amerikai blogról jött, de annyira nem akartam túl citromos desszertet, és volt itthon még egy kis marék mandula is, úgyhogy gyorsan összeállt a fejemben a Raffaello sütisítése, egy leheletnyi citrommal.
Az elkészítése amúgy elég egyszerû, a tésztának csúfolt valamit az aljára (felvágósok nyugodtan meséljék mindenkinek úgy, hogy õk márpedig tésztát gyúrtak :p ) egy késes robotgép készíti, nekünk csak le kell nyomkodni a tepsi aljára. A citromos krémhez egy robotgép és egy tál kell, megszórjuk kókusszal, és már készen is vagyunk. A sütése, na az viszont stresszes volt. Figyelgettem a kis újoncot a sütõben, és pár perc elteltével azt láttam, hogy felfújódik, és majd? kiugrik a tepsi oldalán. Szentségelés, hogy basszus-nagyobb-tepsi-kellett-volna, na nem baj, majd maximum pohárkrémként végzi (az mindent megment, komolyan!), stb. Aztán elkezdett visszalapulni ? biztos megérezte a gyûlöletemet és megijedt ? , és a végére egész szépen nézett ki.
Hozzávalók (22 x 22 cm-es tepsihez):
13 dkg liszt
8 dkg vaj
8 dkg cukor
egy marék mandula (kb. 6 dkg)
3 kicsi tojás (vagy 2 db L-es)
18 dkg cukor
1 ek. házi vaníliás cukor (vagy 1 zacsi vanillincukor)
80 ml citromlé (én most felesben limot is használtam, nem érzõdött rajta, úgyhogy majd kipróbálom csak lime-mal)
1 tk. sütõpor
5 dkg kókuszreszelék
A lisztet, a hideg vajat és a cukrot késes robotgépben összekeverjük (vagy kézzel összemorzsoljuk). Ennek is olyan vizes homok állagúnak kell lennie. Ezt a keveréket lenyomkodjuk a sütõpapírral bélelt tepsi aljára. Ezt 175 fokon, 10-15 percig sütjük.
A krémhez a tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral felverjük. Hozzáadjuk a citrom/limelevet, sütõport.
A tésztára szórjuk a darált mandulát, amit én szintén a késes robotgépbe dobtam be.
Az elkészült citromos masszát a mandulás tésztarétegre öntjük, majd az egészet meghintjük kókuszreszelékkel.
Mehet a sütõbe, 175 fokon kb. 20 percig. Figyeljük, hogy a kókuszreszelék ne égjen meg. Én az idõ felénél kicsit lejebb vettem a hõfokot. Hagyjuk kihûlni (akár egész éjszakát is), mert csak akkor tudjuk igazán szépen szeletelni.
Nagyon finom, üde, de tömör sütike. Aki szereti a Raffaellot, próbálja ki, aztán küldje fel a fotót facebookra.
(Az ötlet innen van: http://www.mybakingaddiction.com/lemon-coconut-bars/)
Hasonló bejegyzések:
Oreo-s sajttorta
Túró rudi pohárkrém piros bogyósokkal
Kókusztorta friss eperrel
Mandulás piskótatekercs trüffelkrémmel