Pörköltes kenyér

2014-04-03

sponsored links


Maradék felhasználása céljából született ez a kenyér. Sertéspörköltet fõztem, egy kisebb adag megmaradt belõle. Legtöbbször hortobágyi palacsintaként végzi, de most nem volt kedvem palacsintákat sütögetni. Helyette gyorsan bekészítettem a kenyérsütõgép üstjébe egy egyszerû kelttészttát, annyi csavarral, hogy a folyadék egy részének a pörkölt szaftját használtam fel. A töltelékhez pedig a húst durvára vágtam, vagyis a késes aprítóval végeztettem ezt a munkát. Adtam hozzá kevés tejfölt, egy kis szárított vargányát, petrezselyemzöldet és kicsi erõs pistát és reszelt sajtot.  Ezt a krémet rejtettem a kenyértésztába. 

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt 
  • 2 tk. só
  • 100 g tejföl
  • 1 dl pörköltszaft
  • 1 dl víz (vagy pörköltszaft, ha van elég)
  • 1 tojás (elhagyható)
  • 2,5 dkg friss élesztõ
A lisztet, a sót, a tejfölt, a vizet, a pörkölt szaftját és az élesztõt a kenyérsütõgép üstjébe mérjük. 20 perces dagasztás programmal egy könnyû, de nem ragacsos tésztát készítünk. Amint leáll a dagasztás a gépet kikapcsoljuk és a tésztát 30 percig kelni hagyjuk.
Amíg kel elkészítjük a tölteléket:

  • 1 adag pörkölt
  • 2 evõkanál tejföl
  • 1-2 ek. finomra aprított petrezselyemzöld
  • 1 tk. erõs pista
  • 1 ek. szárított vargánya (elhagyható)
  • 5 dkg reszelt sajt
A pörkölt szaftját lecsepegtetjük, a húst késes aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a tejfölt, a petrezselymet, az erõs pistát, a vargányát és a sajtot. Pulzáló üzemmóddal összekeverjük, úgy, hogy ne legyen pépes. Ha nagyon száraz, akkor a szaftból adhatunk hozzá egy keveset.

A közben megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és kb. 2-3 mm vastag, kb. 35 cm széles téglalapot nyújtunk belõle. 
A téglalap hosszában, a középsõ harmadra halmozzuk a tölteléket, mellette pedig, mindkét oldalon kb. 2 cm széles, ferde csíkokra vágjuk a tésztát (mint itt). A csíkokat a töltelék felett keresztezzük.
A megformázott tésztát óvatosan átemeljük egy sütõpapíros tepsire és letakarjuk. 20-30 percig kelni hagyjuk. A sütõt ezalatt elõmelegítjük 180 fokra.
A megkelt tésztát alaposan lepermetezzük vízzel és megszórjuk hagymavirág maggal (nigella mag). Helyette használhatunk szezámmagot is.
A tepsit betoljuk a forró sütõbe és 30-35 perc alatt pirosra sütjük a kenyeret. Langyosra hûtjük, azután szeleteljük. 








Folytats a blogon ... www.limarapeksege.hu/2014/04/porkolte...

sponsored links

Keres?s