Pórés-parmezános brokkoli krémleves szezámos Pretzel csavarral

2014-02-26

sponsored links






Ez a legfinomabb brokkoli krémleves, amit életemben ettem. Ez a recept nem úgy kezdõdik, hogy feltettem sós vízben fõni a brokkolit ?

Ennek a levesnek a kapcsán jutott eszembe, hogy mennyire sokféle természetes ételízesítõ létezik, csak kicsit leleményesnek és kreatívnak, no és igényesnek kell lennünk.
Amikor meglátok egy Knorr, Maggi, Vegeta ételízesítõ por vagy leveskocka reklámot, görcsbe szorul a gyomrom. Irritál az ízük, illatuk, jelenlétük. 
A legnagyszerûbb ételízesítõ például az alaplé. Ez lehet maradék húsleves, csontleves, füstölt lé vagy csülök lé.
Elsõrangú ételízesítõ például a szardella, vagy a parmezán sajt. Néhány deka parmezán, gruyére, vagy pecorino romano sajt nagyságrendeket formál, emel az ízeken.

A brokkoli nem a legkarakteresebb ízû zöldségek közé tartozik. Alapvetõen nagyon egyszerû ez a brokkoli krémleves, csak úgymond kifinomultan raktam össze, ami egy másik dimenzióba repítette az ízeket. Valami hihetetlenül finom lett! J

Hozzávalók 4 adaghoz:

50 dkg brokkoli rózsákra szedve
1 nagy póréhagyma a sötétzöld részét elhagyva
4 dkg vaj
5 dl erõs húsleves
2 dl tejszín 30% zsírtartalmú (nem fõzõtejszín!)
2 dl tejföl
5 dkg pecorino romano sajt (csaltam a fõcímben, mert féltem, hogy a pecorino sajt kevésbé ismert, mint a parmezán, egyébként a pecorino az ?juh parmezán? így karakteresebb az íze)
Himalája só, frissen õrölt színes bors


A brokkolit párolóedényben puhára pároltam. A vajon megdinszteltem a vékony fél karikára vágott póréhagymát. Hozzáadtam a párolt brokkolit, sóztam, borsoztam, felöntöttem 1 dl alaplével és turmixoltam. Felöntöttem a maradék alaplével és felfõztem. A tejszínt a tejföllel elkevertem és szûrõn keresztül a leveshez adtam. Így jól mûködik a hõkiegyenlítés is és gyorsabban oldódik a levesben a habarás. Végül hozzáadtam a finomra reszelt sajtot, amikor felolvadt a levesben, lehúztam a tûzrõl.




A reggel sült Pretzel szezámos csavarral tálaltam. Szerintem erõs langyosan a legfinomabb. 




Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s