Puffancs házilag - az igazi magyar hamburgerzsemle

2014-07-14

sponsored links

A feleségemmel már évek óta csak házilag elkészített hamburgert eszünk, ami eddig abban nyilvánult meg, hogy magunk készítettük el a hamburgerhez a húspogácsát, magunk aprítottuk a zöldségeket, és magunk pakoltuk bele az eddig boltban vett puffancsokba a cuccot. Azonban a puffancs ára egyre magasabbra kúszik, és egyre levegõsebb, egyre kevesebb benne a tartalom. Ezért úgy döntöttünk, megpróbáljuk a puffancsot is mi magunk elkészíteni. A feleségem talált is egy jó receptet a neten, amit a napokban ki is próbáltunk...



Az eredmény pedig felülmúlt minden várakozást, mert boltból, vagy pékségbõl még ilyen finom puffancsot nem ettünk. El is határoztuk, hogy ezentúl ezt is magunk készítjük, mert azon felül, hogy többször át kell gyúrni és pihentetni, nem egy nagy ördöngösség. Rögvest készítettünk is frissen hamburgerbe való húspogácsát, és aznap friss hamburger volt a menü...

Hozzávalók a puffancshoz:
68 dkg liszt
68 g porcukor
68 g vaj
68 g tojás sárgája (kb. 3 nagyobb tojásé)
40 g sütõélesztõ
8 g konyhasó
330 ml langyos tej

Puffancs elkészítése házilag:
Az összetevõket gyúrjuk össze alaposan, majd 20-25 percig konyharuhával letakarva pihentessük. Ezután gyúrjuk át a tésztát és újabb 20-25 percig pihentessük. Osszuk 8-10 egyenlõ részre a tésztát és formázzunk zsemléket. Ezeket helyezzük szilikonos sütõpapírral kibélelt tepsibe, és kenjük meg tojással (üssünk fel egy tojást, és keverjük el az egészet egyben, mintha rántottához készülnénk elõ). Kelesszük, 35-40 percig majd kenjük le ismét a felvert tojással. Ezt követõen 190 fokra elõmelegített sütõben 12-15 perc alatt süssük készre.

Ha egyszer elkészíti valaki ezt a finomságot, valószínûleg mindig maga fogja készíteni, mert nem is lehet a boltihoz hasonlítani. Mindenkinek kellemes puffancs sütést kívánunk. :-)

Folytats a blogon ... eztfaldfel.blogspot.com/2014/07/puffa...

sponsored links

Keres?s