Próbálkozások - receptekkel

2014-08-17

sponsored links

Válogatós Kicsikémet próbálom rávenni, hogy minél többféle ételt kóstoljon meg. Továbbra is a tésztát hajlandó leginkább megenni, ezért ezen a vonalon igyekszem többféle ízzel megismertetni, próbálok minél változatosabb szószokat készíteni. A régebben leírt csak átszûrt szafttal tálalt tésztákon túlléptünk már, készült tejfölös, sajtmártásos, paradicsomos tészta, cukkinis-sonkás paradicsommártás, lecsó mártás, kapros-tejfölös csirkemell tokány mártás, amiket mind nagyon szerette, úgy lapátolta be Ádámkával együtt az ilyen mártásos tésztákat, hogy öröm volt nézni. Az utóbbi idõben a levesekbõl sem csak a tésztát eszi ki, hanem a levet is megissza utána a tálkájából, - mert régebben egy kis lé mindig maradt a tálban. A zöldséges rizses húst még mindig nem bírtam megkóstoltatni vele, pedig Ádámkának nagy kedvence. Ádámka alapjáraton mindent jobban megeszik, sajtot, sonkát, virslit, "pástétomot"- ami májkrém-, sõt szereti a szalámit és a kolbászt is. A fõtt ételekbõl a csirkemellet is szívesen megeszi, a zöldségeket is szereti akár levesbõl, akár a már említett zöldséges rizsbõl, de szerette a zöldbab fõzeléket is fasírttal. Büszke vagyok Tomikámra, mert a fasírtot Õ is megkóstolta, de elõtte megkérdezte, hogy van fasírt nevû állat :D ?? Arra is nagyon büszke vagyok, hogy brokkoli levest is evett - bár elõször nagy hisztit csapott, aztán mindenkinek elmesélte, hogy a brokkoli mennyire ízlett neki :). Ki fogjuk próbálni a zöld spagettit is, ami brokkolitól lesz zöld. Meglátom, az mennyire jön be a kicsikéimnek.

És íme néhány egyszerû, de változatosságot adó recept az elmúlt napokból:

Zepter féle tejfölös tészta:
Hozzávalók: 6 dl forró víz, 1 nagy poharas 20 %-os tejföl, 1 fehér kanál só, 500 gr minél több tojásos tészta.
A vizet felforraltam a tejföllel és sóval, majd a fõzési idõ betartásával megfõztem benne a tésztát.
(Az ilyen tejfölös tészta nagyon finom csirkepörkölttel - Tomika esetében pörkölt szafttal meglocsolva is.)

Sajtmártás 1.: 
1 evõkanál vajon megfuttattam egy evõkanál lisztet. Felöntöttem kevés tejjel, ízesítettem 1-2 kanál tejföllel, sóztam, 4 szelet lapkasajtot fõztem bele.

Sajtmártás 2.
Ugyanúgy készült, mint az elõzõ, csak tömlõs gouda és ementáler sajtot nyomtam bele.

Paradicsomos tészta Zepterben együtt fõzve
Hozzávalók: 5 dl forró víz, 5 dl 100 %-os paradicsomlé, 3 evõkanál sûrített paradicsom, 2-3 evõkanál olaj, csapott fehér kanál só, pici cukor,  teatojásban 2-2 csipet oregano és bazsalikom (mert nem szereti Tomikám, ha valami rá van ragadva a tésztára), 500 gr tojásos tészta
A vizet paradicsomlével és sûrített paradicsommal, olajjal és a fûszerekkel felforraltam, belefõztem 500 gr sok tojásos tésztát.

Cukkinis-sonkás paradicsommártás
Hozzávalók: 2-3 evõkanál olaj, 1 pici fej hagyma finomra vágva, 1 zsenge közepes cukkini hámozva, lereszelve, 10 dkg sonka apróra vágva, 100 %-os paradicsomlé ízlés szerint fél-1 liter, pici só és cukor, fokhagyma granulátum, oregano és bazsalikom ízlés szerint.
 A hagymát kevés olajon megdinszteltem, ráraktam a reszelt cukkinit, sóztam, megszórtam fokhagyma granulátummal, oreganoval és bazsalikommal, beletettem a felaprított sonkát, felöntöttem paradicsomlével (én 1 litert használtam, de fél literrel kicsit sûrûbb lett volna a mártásom). Pici cukorral ízesítve készre fõztem. Bögrében botmixerrel csapattam sima szósszá.
Fõtt sok tojásos tésztával összekeverve adtam a gyerekeknek, és nagyon szerették.

Lecsó mártás:
A lecsót teljesen hagyományosan megfõztem, sok hagymával, paprikával, paradicsommal, kevés paradicsomlét is tettem bele,  sóval, pici cukorral ízesítettem, hogy finom legyen, végül bécsi virslit is fõztem bele, amitõl kicsit füstös ízû lett.
A zöldségekbõl sima szószt turmixoltam, azzal kevertem össze a fõtt tésztát (virslit nem tettem bele, de legközelebb úgy is megpróbálom).
Tomikámnak egyik kedvence volt!!

Kapros-tejfölös csirkemell tokány mártás:
Hozzávalók: 1 kis fej hagyma, kevés olaj, 1 apróra vágott csirkemell, 1 csokor friss kapor, vagy annak megfelelõ mennyiségû fagyasztott, só, 1 evõkanál liszt, 1-1,5 fehér kanál csemege fûszerpaprika, 4-5 dl víz, pár kanál 20 %-os tejföl.
Megdinszteltem a hagymát, majd ráraktam a feldarabolt csirkemellet, sóztam és fehéredésig sütöttem. Ráraktam a kaprot, néhány másodpercig együtt pirítottam, aztán megszórtam liszttel, jól elkevertem, ráraktam a fûszerpaprikát, azzal is elkevertem, felöntöttem vízzel, hozzáadtam a tejfölt és 15-20 perc alatt készre fõztem. Közben kifõztem a sok tojásos tésztát. A csirkemellbõl és a szaftból is szedem egy bögrébe, botmixerrel sima mártássá mixeltem és fõtt tésztával összekeverve tálaltam.
Ezt versenybe ették a kicsikéim, közben rendszeresen mondták, hogy milyen finom. 

Most elbúcsúzom, mert felébredtek a kicsikéim.


Folytats a blogon ... hzias2.blogspot.com/2014/08/probalkoz...

sponsored links

Keres?s