Posírozott tojás sajtos sonkás pirítóson tálalva

2014-01-15

sponsored links

A posírozott tojás a buggyantott tojás "mûvészneve". Nagyon régen szerettem volna kipróbálni, ma elérkezett az ideje. Valami melengetõ, laktató, de mégis könnyed ételre gondoltam vacsorára, amikor elsõ gondolatom az volt, hogy valamit tojásból kellene készíteni. Omletthez, rántottához, fõtt tojáshoz  nem volt kedvem, tükörtojásra gondoltam, amikor beugrott, hogy egy szép szelet pirítósra rakhatnék egy kevés sonkát, megszórhatnám reszelt sajttal és a tetejére ráültethetnék egy tükörtojást. De miért azt, amikor buggyantott tojást is tehetnék rá, aminek a lágyabb fehérjéje és a krémesen folyós sárgája szépen összemaszatolhatna, ahogy beleharapok! Így ez készült el. Összemaszatolt és nagyon finom volt.
Nem mondom, hogy annyira egyszerû az elkészítése ennek a tojásételnek, de nem is annyira bonyolult. Egy kis bátorság kell csak hozzá.

Hozzávalók (egy személyre):

1 robusztusabb szelet pirítós kenyér (ne olyan nyeszledék legyen, amilyen az elõre felszeletelt gyári kenyerek)
néhány szelet sonka (ízlés szerint)
egy marék reszelt sajt (trappista)
2 egész tojás
só, bors, lilahagyma, olívaolaj
víz, ecet

Elkészítése:

Kezdjünk a pirítóssal. A vastagabb szelet kenyeret egy serpenyõben pirítsuk meg, majd tegyünk rá felcsíkozott -ízlésünk szerinti- sonkát, szórjuk meg a reszelt sajttal, kapcsoljuk le a tûzhelyet és amíg a tojások elkészülnek, hagyjuk, hogy a serpenyõ maradék hõjében a sajt kissé megolvadjon. Nem sajtos melegszendvics lesz, így nem cél, hogy egy gyengéden megpirult sajtláva keletkezzen a kenyér tetején, elég, ha éppen olvadozni kezd. Én trappistát tettem rá, de akár brie, vagy camembert is lehet vékony szeletekben. Ez is ízlés dolga.

Folytassuk a tojással. Egy kisebb méretû fazékban forraljunk vizet, nagyjából 1-1,5 litert. Azért kell a kisebb méretû fazék, hogy ne túl sekélyen legyen a folyadék benne, de nincs szükség arra sem, hogy több liternyi vizet forraljunk. Egy kisebb méretû fazékkal leküzdhetjük ezt a problémát...
Amikor a víz felforrt, akkor beállítjuk alatta a tüzet, hogy az edényben a víz éppen pötyögjön. Mint amikor húslevest fõzünk. Nem szabad nagyon forralni, mert szétesik a tojás tõle. A vizet megsózzuk, majd kevés ecetet öntünk hozzá. Ez a kevés olyan egy evõkanálnyi mennyiség egy liter vízre számolva. Sima 10 %-os ecet teljesen megfelelõ lesz.

Ha a víz pötyög és benne van minden, akkor jöhet a történet fõszereplõje, a tojás.

Alapvetõen úgy kell kinéznie a buggyantott tojásnak, hogy egy szép megfõtt tojásfehérje paplan vegye körül a belül még krémesen folyós sárgát. Ami a nehézségét adja a történetnek az, hogy ezt a paplanszerû fehérje állagot sikerüljön létrehoznunk úgy, hogy a belsejében a sárga krémesen folyós legyen.

Vegyünk egy fém merõkanalat, majd ügyesen üssük bele az egyik tojást. Jó, ha friss a tojás, nehogy a sárga kiszakadjon, illetve a fehérje már túlzottan folyós legyen, mert akkor ugrik a mutatvány.

Tehát beleütjük a merõkanálba a tojást, majd a pötyögõ vízbe merítjük. Látható lesz, ahogy a forró vízbe mártott tojás fehérjéje kifehéredik, fõni kezd. Igazából ilyenkor dõl el az, hogy milyen szép lesz az alkotásunk. Az ügyetlenebbik kezünkkel mártsuk a vízbe a merõkanalat, majd az ügyesebbik kezünkbe vegyünk egy evõkanalat és a fehérjét a széle felõl hajtsuk a közepe felé, hogy szép egyenletes réteget kapjunk. Miután kicsit beletapad majd a tojás a merõkanálba, így az evõkanállal óvatosan körkörös mozdulatokkal "hámozzuk ki a tojásfehérjét" belõle, majd ha ez is megvan, akkor óvatosan csúsztassuk a fazékba az egészet és hagyjuk fõni 4 percig.

4 perc elteltével emeljük ki a tojást a fõzõvízbõl egy szûrõkanál segítségével, majd egy tál hideg vízbe tegyük át. A tál hideg vízben egyrészt megáll a fõzési folyamat, nem fõ túl a tojásunk, másrészt az esetlegesen keletkezett dirib-darabokra, sallangokra is jó hatással van ez a fürdõ, eltünteti azokat. Nem kell persze sokáig ebben a fürdõben lubickolni hagyni õket, mert teljesen kihûlnek és melegíthetjük meg -mert hidegen nem finomak-, tehát pár másodperc után kiemelhetjük és ha mindkét tojás készen van, következhet a tálalás.

Ahhoz, hogy egyszerre tudjuk fogyasztani mindkét tojást ügyeljünk arra, ha az egyiket elrendeztük és már magában fõdögél, akkor rögtön tegyük mellé a másikat is, ugyan ezzel a körültekintéssel és gondoskodással.

Tálaláskor a pirítóst félbe vágjuk és mindkét félre ráfektetünk egy-egy tojást. Tetejét megszórhatjuk egy kis apróra vágott lilahagymával (esetleg snidlinggel), illetve meglocsolgathatjuk egy kis extra szûz olívaolajjal. Végül az egészet koronázzuk meg még egy kis sóval és tekerjünk rá kevés borsot. Mielõtt beleharapnánk, egy késsel vágjuk fel a burkot, hogy elõbukkanjon a belseje...

Aztán kezdõdhet a maszatolás...







Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/LbasFazkFakan...

sponsored links

Keres?s