Pizzacsillag, pizzacsiga vagy sima pizza? Ez itt a nagy kérdés! :)

2014-04-04

sponsored links


Ha már a névnapi meglepetés finomságoknál tartunk, akkor végre megosztom Veletek a tuti bevált pizza receptet, amit az én egyik legdrágább barátnõmtõl kaptam és azóta is nagy rajongással használom.
 
Készítettem már sima tepsis változatban, de csigaként, sõt csillagként is.
 
Pizza tészta:

1 csomag szárított élesztõ
3 dl langyos víz
1 tk. porcukor
50 dkg liszt
1 ek. só
oregano, bazsalikom
3 ek. olaj

Egy tálban a szárított élesztõt a langyos vízzel és a porcukorral jól elkeverjük és kb. 10 percig egy konyharuhával lefedve félretesszük. Ez idõ alatt szépen felfut.
A lisztet egy tálba szórjuk, a közepébe mélyedést nyomunk, ebbe öntjük a felfuttatott élesztõt, az olajat és a fûszereket. Alaposan összedolgozzuk a tésztát, jó pár percen keresztül dagasztó mozdulatokkal gyúrjuk. Ha már szépen elvált a tál oldalától, akkor lisztezett felületen folytatjuk a dagasztást. Cipót formázunk belõle, megkenjük olajjal és a tálba visszatéve, lefedve meleg helyre tesszük kelni kb. 40 percig.
 
Szósz:
Megpucolunk és apró kockákra vágunk egy közepes vöröshagymát. Kevés olajon üvegesre pároljuk, majd ráöntünk 1 doboz passzírozott paradicsomot, tehetünk hozzá akár egy kis konzerv sûrített paradicsomot is. Jól összerottyantjuk és közben befûszerezzük sóval, borssal, oreganoval és bazsalikommal.
 
1. ) Alapesetben a tésztával kibélelünk egy tepsit (ha vékonyan szeretjük, akkor akár 2-t), megkenjük bõségesen a paradicsomszósszal, majd ízlésünknek megfelelõ feltételekkel (hagyma, gomba, sonka...), sajttal megszórjuk, és a már legmagasabb hõmérsékletre (200-220°C)  elõmelegített sütõben nagyjából 20 perc alatt készre sütjük.
 
2.) Variálhatjuk úgy, hogy a tésztát kinyújtjuk egy nagy téglaalap formára, ugyanúgy megkenjük a szósszal és megszórjuk a feltétekkel, de ezután feltekerjük és óvatosan, egy nagyon jó késsel felszeleteljük kb. 2 cm-s darabokra. Ezeket a csigákat helyezzük egy sütõpapírral fedett sütõlemezre, kicsit meglapogatjuk õket és az elõzõhöz hasonló módon megsütjük.
 
3.) A legmutatósabb megoldás pedig a kakaós-fahéjas csillag alapján jutott eszembe. A pizza tésztát 3 egyenlõre részre osztjuk, majd mindegyik adagból nyújtunk egy kb. 30 cm átmérõjû kört. Az elsõt sütõpapírral bélelt lemezre tesszük, megkenjük a szósszal, rátesszük a feltéteket (apró fajtákat, mert pl. egy brokkoli fej ebbe nem túl praktikus), megszórjuk sajttal. Erre ráhelyezzük a következõ kerek tésztalapot és megismételjük a betöltést, a végén lezárjuk a harmadik tésztalappal. A kör közepére helyezünk egy poharat, majd elkezdjük egy pizzavágóval bevágdosni kívülrõl befelé a szeleteket, mindig szemben egymással egészen a pohárig. Képes segítség a kakaós-fahéjas csillag leírásában. Összesen 16 szeletet alakítunk ki, de ugye a közepén, a pohár alatt egyben maradt a tészta. Ha ez sikerült, akkor óvatosan egyesével megemeljük a szeleteket és mindig azonos irányban csavarunk rajtuk kettõt. Ha körbe értünk, a tetejére még szórhatunk némi sajtot és az elõmelegített sütõben készre sütjük, vastagsága miatt ennek egy kicsivel több idõ kelhet.
 
Jó étvágyat hozzá! :)
 
 



Folytats a blogon ... bombolone.blogspot.com/2014/04/pizzac...

sponsored links

Keres?s